Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 10 İlde 3 Ay Süreyle OHAL İlanı Duyurusu

Depremden etkilenen 10 ilde Olağanüstü Hal İlan (OHAL) edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem felaketinden etkilenen illerde 7 Mayıs Pazar gününe kadar, 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini duyurdu. “Cumhuriyet tarihinin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketiyle karşı karşıyayız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illeri için alınan OHAL kararını açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

53 Bin 317 Arama Kurtarma Ekibi Çalışıyor

Devletimizin tüm imkanlarını kullanarak arama kurtarma çalışmalarını hızla sürdürüyoruz. 53 bin 317 arama kurtarma ekibimiz ile destek personelimiz enkaz bölgesinde çalışıyor. Yurtiçi ve yurtdışında gelen ilave ekiple bu sayı artıyor. 54 bin çadır, 102 bin yatak, diğer ihtiyaç malzemeleri afetzedelere ulaştırılmak üzere bölgeye gönderildi. İlave vali ve kaymakamlık görevlendirildi. 81 ilde kamu kurumları yöneticilerinin tamamı kendi şehirlerinde yürütülecek çalışmalar kapsamında yoğun gayret içinde. Her ilimize bir bakanımız görevlendirildikleri ile ziyarette bulunuyor.

100 Milyar Liralık Kaynak Aktarıldı

Acil yardım destek faaliyeti için 100 milyar liralık kaynağı kurumlarımızın kullanımına tahsis ettik. Ulaşım ve iletişim hatlarının açık tutulması hayati öneme sahip. Çetin kış şartları içinde deprem bölgesine arama kurtarma ekip ve yardım malzemelerinin ulaştırılmasında zorluk yaşanıyor. Parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimiz yardım malzemelerini bölgeye gönderiyor. Son rakamlara göre 3 bin 549 vefatımızı ve 22 bin 168 yaralımız var. 8 binin üzerinde vatandaşımız sağ kurtarıldı.

Deprem Bölgelerinde Eğitime 20 Şubat’a Kadar Ara Verildi

Deprem Ülke genelinde 13 Şubat’a kadar, deprem bölgesinde ise 20 Şubat’a kadar eğitim öğretime ara verildi. Tüm uygun binalar afetzedelerin barınması için tahsis edildi. Kış sezonu sebebiyle kapalın olan otellerin afetzedelerin hizmetine sunulması için gereken plan yapıyor. Antalya bölgesinde 50 bin yatak bunun için hazırlandı. Kesilen elektrik doğalgaz akışı kontrollü sağlanması için sürüyor.

OHAL 7 Mayıs Pazar Gününe Kadar Sürecek

Bizleri arayan mesaj gönderen tüm dostlarımıza tüm devlet başkanlarına teşekkür ediyoruz. Depremin yaralarını sarmak isteyen vatandaşlarımızı ve iş insanlarımızı AFAD’a bağış yapması çağrısında bulunuyorum. Fevkalade tedbirler almamız zorunlu. 10 ilimizi afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. 10 ilde 7 Mayıs’a kadar sürecek olağanüstü hal ilan ediyoruz. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın