Girişimci Öğrencilerin Yapay Zeka Desteki Projeleri

Yapay zeka gün geçtikçe daha fazla hayatımızda yer ediniyor. Milli Eğitim Bakanlığı çalışmasında öğrenciler, yapay zeka destekli projelerini sundu.

Girişimci öğrencilerin özellikle yapay zekâ destekli projelerinin sunumunu yaptığı, soruları yanıtladığı etkinliğe Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ile öğretmen ve öğrenciler katıldı. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ökten, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak “Türkiye Yüzyılı’nın eğitimin yüzyılı” olması hedefiyle sanayi, bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemeleri eğitimle bütünleştirdiklerini ifade etti. Okulları, teknolojiye uyumlu standartta ve kalitesi yüksek hâle getirmek için çalıştıklarını dile getiren Ökten, bu kapsamda EBA portalının içeriğini zenginleştirdiklerini, ÖBA’nın gün geçtikçe faaliyetleriyle alanda yaygınlaştığını, öğrencilerin TÜBİTAK projelerine ve TEKNOFEST etkinliklerine katılımını desteklediklerini, hayat boyu öğrenmenin dijital portalı HEMBA’yı her geçen gün geliştirdiklerini anlattı.

Girişimci öğrencilerin özellikle yapay zekâ destekli projelerinin sunumunu yaptığı, soruları yanıtladığı etkinliğe Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Yapay Zeka ile Dil Projesi

“Yenilikçi gençlerin yetişmesi için gerekli desteği sağlıyoruz” Ökten, inovasyonun sadece yükseköğretim ya da teknoloji şirketlerinin alanı olmadığının altını çizerek “Yeni fikirler önce gençlerimizin zihinlerinde şekillenmektedir. Bakanlığımızca bu şiarla, millî ve manevi değerlerinin bilincinde yenilikçi gençlerin yetişmesi için gerekli teşvik ve desteği sağlıyoruz.” dedi. Daha önceki görev yeri olan İsviçre’deki genel eğitim anlayışını temsil eden girişim merkezlerinden birini örnek gösteren Ökten, bu merkezin eğitim teknolojileri için bir buluşma merkezi olduğunu belirterek, “ETKİM de bunu layıkıyla yerine getirecektir. YEĞİTEK’te bu alanda özenli çalışmalar yapılmaktadır.” diye konuştu. Türkçe ve İngilizce öğretmenliği yaptığını, Kovid-19 salgını döneminde eğitim teknolojileri ile yakından tanıştığını ifade eden Ökten, şöyle devam etti: “Hem ana dil hem yabancı dil öğretiminde 4 dil becerisinin etkileşimli kullanımı çok önem arz eder. Bu işlevselliği kazanabilmek için yapay zekâdan, eğitim teknolojisinden yararlanmak artık günümüzün bir gerçeği olmuştur. Pandemiyle bu gerçekle yakından tanıştık ve derslerimizi bu şekilde dizayn etmeye başladık. Millî Eğitim Bakanlığı öncülüğünde bunları ülke geneline yayarak, Türkçe ve İngilizcenin yanı sıra diğer ders alanları içinde etkileşimli tahtaları daha da etkileşimli kullanarak, geliştirdiğimiz kullanım senaryolarını yenilikçi, inovatif teknolojilerle geliştirerek en kısa zamanda kullanıma sunacağız.”

“Türkiye’den dünyaya eğitim alanında küresel oyuncular çıkarmayı hedefliyoruz”

YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı ise yeni yüzyılın, girişimciliğin yüzyılı olduğunu vurgulayarak, “Şu anda parası olan, hayali olan herkes, fikrini son kullanıcıya ulaştırabilecek insanların peşinde. Bakanlık olarak girişimci olabilecek gençlerimize, eğitim altyapısı, imkân vermek için çalışıyoruz. ETKİM’de KOSGEB ve ODTÜ Teknokent’le beraber eğitim alanında fikri olanlara laboratuvar imkânı sunuyoruz. Bu merkezle, Türkiye’den dünyaya eğitim alanında küresel oyuncular çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu. “ETKİM, eğitim teknolojilerinden oyun sektörüne uzanan geniş bir alanı kapsıyor” ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök de ODTÜ Teknokent’te hayata geçirilen ETKİM’in, Millî Eğitim Bakanlığı ile birlikte Cumhuriyet’in 100. yılına yakışır bir inovasyon merkezi haline getirildiğini söyledi. Bakanlığın öncülüğünde yapımı tamamlanan ETKİM’in genç girişimcilerin önderliğinde eğitim teknolojilerinden oyun sektörüne uzanan geniş bir alanı kapsayan teknoloji tabanlı girişimciliği ve inovasyonu teşvik eden güncel gelişmeleri yakından takip eden toplumsal bir alan hâline geldiğini anlatan Kök, “Genç girişimcilerin Cumhuriyet’in değerlerini koruyarak, yaratıcılıklarını da kullanarak ülkemizi daha da ileri taşıyacaklarından eminim.” dedi.

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın