Katarakt Ameliyatı Bunama Riskini Azaltabilir…

Amerika’da yapılan yeni araştırmalar katarakt ameliyatının, Alzheimer hastalığı ve diğer bunama türlerinin riskini azaltabileceğini öne sürüyor.

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, Amerika’nın en prestijli tıp dergilerinden JAMA Internal Medicine’da yayınlanan araştırma sonucuna göre katarakt ameliyatı olanların ileri yaşlarda bunama riskinin yüzde 29 daha düşük gözlendiği bilgisini verdi.

Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, “Yapılan araştırmaya göre teşhis anında demansı (bunama) olmayan 65 yaş ve üstü kataraktlı 3 bin 038 erkek ve kadının bin 382’si katarakt ameliyatı geçirdi ve geri kalanı katarakt ameliyatı olmadı. Çalışmaya katılanları, on yıl boyunca takip eden araştırmacılar, katarakt ameliyatı olanlarda demans riskinin, ameliyat olmayanlara göre yüzde 29 daha düşük olduğunu buldu. Araştırmacılar ayrıca glokom (göz tansiyonu) ameliyatına da baktılar ancak glokom ameliyatının demans riski üzerinde hiçbir etkisi olmadığını saptadılar. Çalışma 2022 Ocak ayında JAMA Internal Medicine’da da yayınlandı. Bu sonuçlar katarakt ameliyatının Alzheimer hastalığı ve bunamaya karşı koruyabileceğini gösteren ilk çalışma da değil. Araştırmacılar, bozuk görmenin, beyine veri girişini azaltabildiğini ve bunun da bunama için bir risk faktörü olan beyin küçülmesine neden olabildiğini öne sürüyor” dedi.

Nüfus Yaşlandıkça Katarakt Ameliyatı Daha Çok Yapılıyor

Kataraktın dünyada en çok gerçekleştirilen göz operasyonu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, ülkemizde de giderek artan yaşlı nüfusa paralel olarak, bu ameliyatın daha çok yapıldığını dile getirdi.

İnsanların bulunduğu şehirde uzman hekimlere ulaşmalarının kolaylaştığını anlatan Kaşkaloğlu, ülkemizde gerçekleştirilen katarakt ameliyat oranının binde 2’lerden, binde 5 – 6 seviyelerine yükseldiğini belirtti.

Eskiye oranla teknoloji kullanımının çok yaygınlaştığını ve daha iyi görme konusundaki talebin de ileri yaşlardaki insanlarda arttığını vurgulayan Mahmut Kaşkaloğlu, “Türkiye’de 15 – 20 yıl öncesinde yılda 75 bin katarakt ameliyat yapılırken, nüfus o kadar artmamasına rağmen bu sayı yıllık 500 bini geçti. Bunun iki nedeni var. Ülkemizde de insanların yaş ortalaması giderek yükseldi ve doktora ulaşması kolaylaştı. Hastaların doktora hastalıklarıyla ilgili doğru bilgi vermeleri onları doğru yönlendirmeleri gerekiyor. Son yıllardaki tıp alanındaki gelişmeyi de göz ardı etmemek lazım. Akıllı mercek olarak anılan merceklerle hastaların ameliyat sonrası eskisinden de daha iyi görmeleri sağlanabiliyor. Ülkemizdeki hastaneler çevremizdeki ülkelere hatta Amerika’ya göre modern ve gelişmiş olanaklara sahip. Bu tıp sektörü açısından gurur verici bir durum” ifadesini kullandı.

Hekim Deneyimi Teknoloji Kadar Önemli

İzmir’de, hem hastane hem de hekim kalitesinin yüksek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, gelişen teknik cihazlar kadar onu kullanan doktorların da deneyiminin belirleyici olduğunu vurguladı.

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi olarak kuruldukları 2000 yılından bu yana teknoloji ve insan kaynağına sürekli yatırım yaptıklarını hatırlatan Kaşkaloğlu, “Bu konuda hastanemiz bünyesindeki hekimlerimiz gerekli tüm eğitimleri sürekli alıyorlar; ayrıca uluslararası kongrelerde sunumlar yapıyor ve meslektaşlarına eğitim veriyorlar” diye konuştu.

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nin 21’nci Gurur Yılı

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, kuruldukları 2000 yılından bu yana teknoloji ve insan kaynağına yatırım yaptıklarını belirterek sektörde 21’nci yılı geride bıraktıklarını söyledi.

Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, Kaşkaloğlu markasının yalnızca ülkemizde değil yurtdışında da güven ve kaliteyle anılan bir marka haline geldiğini dile getirerek, emeği geçen tüm hekimlere ve ekip arkadaşlarına teşekkür etti.

Kalite ve hasta memnuniyetini her zaman ön planda tuttuklarını kaydeden Kaşkaloğlu, “2000 yılında hastaneyi eşim Op. Dr. Selma Kaşkaloğlu ile birlikte açtığım zaman bölgenin ilk ve tek göz hastanesiydik. O günkü hizmet kalitesi anlayışımızı geliştirerek hastalarımız için her zaman üstün standartlarda tedavi sunmayı hedefledik. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi olarak sektörde 21 yılı geride bıraktık. Kaliteli olmak kadar onu korumak ve sürdürmek de çok önemlidir. Bu nedenle en iyi olma hedefiyle yola çıktık. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın