Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç Değer Kaybı Davası

Araç değer kaybı tazminatı alabilmek için kişinin öncelikle yapması gereken sigorta şirketine başvurmaktır.

Herhangi bir nedenden dolayı hasar gören bir araç için yapılan tamir işlemleri nedeniyle araçlarda yaşanan değer kaybının tazmin edilmesi için açılan davalara araç değer kaybı tazminat davası denir. Bir araç kaza yaptıktan sonra mutlaka değeri düşer. Ne kadar iyi bir biçimde tamir olursa olsun değer düşmesi kaçınılmaz bir durumdur. Satış sırasında da aradaki fiyat kaybından dolayı araç sahibi zararını karşı taraftan isteyebilir. 

Araç değer kaybında kişi meydana gelen kaybını araç sahibinden ya da trafik sigortasından talep edebilmektedir. Araçta yaşanan hasardan dolayı yaşanan değer kaybı için genellikle kusurlu araç sahibinden talepte bulunulmaktadır. Aynı zamanda araç sahibi eğer aracı çalıştıramazsa, kişi araçtan faydalanmadığı süre için de talepte bulunabilir. Araç sahibi araç bu süre içerisinde araç kiralamışsa bu bedeli de talep edebilir. Bununla birlikte herhangi bir trafik kazasında aracın zarar görmesinin yanı ölüm yaşanmışsa, ölenin yakınları da araç sürücüsüne, işletene, sigorta şirketine tazminat davası açabilirler. 

Araç Değer Kaybında Dava Yolu

Kazadan sonra hasarı bulunan araç maliki, araç sahibine ya da sigorta şirketine dava açabilmektedir. Bununla birlikte Sigorta Tahkim Komisyonu’na da başvuruda bulunulması mümkündür. Ancak herhangi bir dava açmadan önce yapılması gereken sigorta şirketine başvurulmasıdır. Dava sürecinde mutlaka başvuru yapıldığı belirtilmelidir. Sigorta şirketine başvurduktan sonra ret gelir ya da herhangi bir cevap gelmezse bu durumda Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunulabilir. Aynı zamanda Sigorta Tahkim Komisyonunun verdiği kararlar tarafları bağlamaktadır. 5 bin TL altında bulunan kararlar kesindir ve doğrudan uygulanır. 5 bin ile 40 bin TL arasında bulunan kararlar ise itiraz üzerine kesinleşebilir. 40 bin TL’den daha fazla olan miktarda ise komisyon kararına dava açılabilir. Karar mahkeme kararından sonra bağlayıcı bir hal alır. Kişilerin bilmeleri gereken mahkeme süreci uzun ve yıpratıcı bir süreçtir. 

Karayolları Trafik Kanununa göre sigorta şirketi araçta yaşanan değer kaybından sorumludur. Aynı zamanda sürücü ile birlikte müteselsilen sorumlu tutulur. Bundan dolayı dava sigorta şirketine açılabilmektedir. Aynı zamanda kusurlu olan taraf araçta yaşanan değer kaybını kasko sigortası yardımıyla karşılanması için talepte bulunabilir. 

Araç Değer Kaybı Davası

Kişilerin araç değer kaybı davası açmak ve tazminat talebinde bulunabilmeleri için belirli şartlar aranmaktadır. Ancak bu şartların sağlanması durumunda dava açılabilir. Öncelikle kazadan sonra aracın hasar gören kısmında kazadan önce herhangi bir onarım ya da değişim gibi herhangi bir işlem yapılmamış olması gerekir. Kişi sigorta şirketine mutlaka başvuruda bulunmuş olmalıdır. Aynı zamanda dava iki yıl içinde açılmalıdır. İki yıl sonra zamanaşımı süresi olacağı için yapılan başvurular kabul edilmez. Bu şartların oluşması halinde kişi dava talebinde bulunabilir. Araç değer kaybı davalarında eğer sigorta şirketine dava açılacaksa dava asliye ticaret mahkemesine açılmaktadır. Fakat hasım gösterilen taraf sigorta şirketi değilse o halde dava asliye hukuk mahkemesine açılmaktadır. Yine aynı şekilde dava hem araç sürücüsüne hem de sigorta şirketine açılacaksa yapılması gereken asliye ticaret mahkemesine dava açmaktır. 

Araç Değer Kaybı Tazminatı Hesaplama

Araç değer kaybı tazminatı hesaplamak için belirli kıstaslar bulunmaktadır. Sigorta şirketi bu değeri belirlerken hasarın boyutunu göz önünde bulundurur. Bununla birlikte aracın rayiç değeri değer belirlenmesinde önemlidir. Aynı zamanda aracın kilometresi, kişinin aracı herhangi bir ticari amaçla kullanıp kullanmadığı da hesaplama yapılırken dikkate alınmaktadır. Hesaplama sonunda ortaya çıkan rakam, araç sahibine ödenmektedir.  Kişilerin bilmesi gereken her türlü hasar için tazminat ödenmediğidir. Basit kaporta, cam, lastik, jant veya döşeme gibi onarımlar için sigorta şirketi herhangi bir tazminat ödememektedir. Aynı zamanda değer kaybı aracın rayiç değerinin %25’inden fazla ise yine bu değer ödenmeyecektir.  Model veya kilometre sınırı olmaksızın sigorta şirketleri her araç için tazminat ödemektedir. Fakat bu kriterler tazminat tutarını etkilemektedir. Kişinin tazminat alması için aracını satmasına gerek kalmadan, hasar sonrasında alabilir. Kişi tespit tutanağı ile birlikte hasar ekspertiz raporu, fotoğraflar, aracın ruhsatı, sürücü belgesi gibi belgelerle sigorta şirketine bizzat araç değer kaybı başvurusunda bulunmalıdır. 

https://cozumavukatlik.com.tr/arac-deger-kaybi-tazminat-davasi/



Bir Cevap Yazın