ASM’de Katledilen Dr. Bağce’ye Son Veda: “Bir Kişi Daha Eksilmek İstemiyoruz!”

Antalya’nın Alanya İlçesi’nde boşanma aşamasındaki eşi tarafından çalıştığı aile sağlığı merkezinde bıçaklanarak öldürülen Aile Hekimi Dr. Melek Bağce ülke genelinde eş zamanlı düzenlenen anma etkinlikleri ile son yolculuğuna uğurlandı. Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman ile görüştü. Karaman, yaşanan acı olayın ASM’lerin şiddet olayları karşısındaki savunmasızlığına vurgu yaptı, kadın cinayetlerinin politik olduğunu bu konuda yaptırımların caydırıcı olması gerektiğine işaret etti.

Aile Hekimi Melek Bağce’ye Tabip Odalarından Eş Zamanlı Anma!

Antalya’nın Alanya İlçesi’nde 5 Nolu Damlataş Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan, boşanma aşamasındaki eşi tarafından görev başındayken vahşice bıçaklanarak öldürülen Aile Hekimi Dr. Melek Bağce gözyaşlarıyla toprağa verildi. Antalya Tabip Odası, Antalya SES Şubesi, meslek örgütleri, hekimler ve sağlık emekçilerinin katılımıyla Bağce’nin katledildiği ASM önünde anma töreni yapıldı, basın açıklamasında bulunuldu. Açıklamada Aile Hekimi Bağce’nin hayattan koparılmasına sebep olanın boşanma aşamasında olan bir erkek olmadığı, kadın düşmanı politikaların sonucu olduğuna vurgu yapıldı. Dr. Melek Bağce’nin görevi başındayken ASM içerisinde vahşice öldürülmesine tepkiler ülke genelinde yankılandı. Tabip odaları ve meslek örgütleri Alanya’daki anma ile eş zamanlı olarak 12.30’da basın açıklamasında bulundu. İstanbul, Ankara, İzmir ve çok sayıda ilde hekimler ve sağlık çalışanları ASM’de gerçekleşen kadın, hekim, iş cinayetine karşı tepki gösterdi.

ASM’lerde Güvenlik Açısından Ciddi Adımlar Atılmalı!

Bilim Sağlık Haber Ajansı’na konuşan Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman, Alanya’da aile hekiminin ASM’de katledilmesinin birçok sorunu gün yüzüne çıkarttığını söyledi. Türkiye’de kadına şiddet konusunda bir gecede bir imzayla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının sonucu olarak kadın katliamlarının arttığını belirten Prof. Dr. Taha Karaman, yaşanan acı olayın ayrıca ülkede sağlık alanında ASM’lerdeki güvenlik tedbirlerinin yokluğunu da gözler önüne serdiğini kaydetti. Karaman sözlerine şöyle devam etti: “Yaşanan olay kamu otoritesi tarafından ASM’lerin güvenliği açısından ciddi adımlar atılması zorunluluğunu ortaya koymuştur. X-Ray cihazlarının ASM’lerde de olması gerekmektedir. Kişinin ASM’ye veya bir sağlık kurumuna girereken rahatlıkla, elini kolunu sallayarak, üzerinde kesici, delici, ateşli eşyalarla sağlık kurumlarına girmesi kabul edilemez, bunu engellemek gerekmektedir. Girişlerin kontrol altına alınması zorunludur. Gerekli herhangi bir olumsuz davranışta gerekli yaptırım uygulanmalıdır.”

Kadın Cinayetleri Politiktir!

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Karaman, olayın bir diğer yönünün de kadın cinayeti olması olduğunu söyleyerek, “Kadın cinayetleri politiktir. Bunun en temel nedenlerinden birisi, kadınları koruyan maddeler içeren, yaptırım uygulanmasına olanak sağlayan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıdır. Kadın cinayeti işleyenlere uygulanan iyi hal indirimlerinden vazgeçilmelidir. Söyleyecek cümle bulamıyoruz” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın