“Atatürk ve Silah Arkadaşlarının Yemekleri Mutfak Atölyesi”

“Atatürk ve Silah Arkadaşlarının Yemekleri Mutfak Atölyesi”

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Topluluğu’nun düzenlediği “Atatürk ve Silah Arkadaşlarının Sevdiği Yemekler” konulu mutfak atölyesi etkinliğini anlatıyor. Etkinlikte, Atatürk’ün sevdiği yemeklerin yapıldığı bir sofra canlandırılmış. Katılımcılar arasında Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esin Çeber Turfan, Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler bulunuyor.

Atatürk’ün yemek alışkanlıklarıyla ilgili bilgiler veren topluluk başkanı Nilce Özdamar, Atatürk’ün özenli bir yemek tüketim alışkanlığı olduğunu ve sofradan tam doymadan kalktığını belirtiyor. Ayrıca Atatürk’ün kahveyi çok sevdiği ve günlük kahve tüketiminin 15 fincana kadar çıktığı ifade ediliyor. Öğle yemeklerinin genellikle sade olduğu, en sevdiği yemeğin kuru fasulye ve pilav olduğu belirtiliyor. Atatürk’ün favori kahvaltısının peynirli omlet olduğu, kahvaltısını genellikle sade bir şekilde yaptığı ve ayran ya da yoğurtla bir dilim ekmek tükettiği ifade ediliyor.

Atatürk’ün sevdiği yemekler arasında kuru fasulye, pilav, ıspanaklı börek, ayran gibi Türk geleneksel lezzetlerinin bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca Atatürk’ün en sevdiği tatlıların gül reçeli, irmik helvası ve Selanik usulü yanya baklavası olduğu ifade ediliyor. Enginarı sevmediği, ancak hastalığının ilerlediği dönemlerde karaciğere iyi geldiğini duyunca enginar yemek istediği ancak mevsiminin geç olduğu belirtiliyor.

Etkinlikte, Atatürk’ün sofrası canlandırılarak üzerine tam boy görseli, tahtası, not defteri ve kalemi konmuş, sevdiği müzikler çalmış. Farklı yemekler laboratuvarda hazırlanarak sunulmuş; bu yemekler arasında peynirli omlet, gül reçeli, etsiz kuru fasulye ve pirinç pilavı, etli bamya yemeği, karnıyarık, ıspanaklı börek, ayran, fava, sıcak leblebi, irmik helvası, Türk kahvesi ve enginarlı yemekler bulunuyor. Ayrıca silah arkadaşlarını anmak üzere üzüm hoşafı ve yarım ekmek de sofraya konulmuş.

Etkinlik, Sağlık Bilimleri Fakültesi akademik ve idari çalışanları ile öğrencilerinin katılımıyla sona ermiş.(izmirhaberleri.net)

Bir Cevap Yazın