Bozyaka Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kapanmasın !

Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kapanmasın ! Hastane önünde yapılan açıklamada, “Yolda Ölmek İstemiyoruz” , “Bozyaka Hastanesi Kapatılmasın” sloganları atıldı.

Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Poliklinik önünde gerçekleşen eyleme, bölge esnafı, vatandaşlar, eczacılar ve sağlık çalışanları katıldı. Açıklama metninde şu ifadelere yer verildi, “Bilindiği gibi; 2008 yılında 5747 sayılı kanunla kurulan Karabağlar ilçemizde yaklaşık olarak 500 bin vatandaşımız yaşamaktadır. Ayrıca İzmir’de bulunan ilçeler arasında engelli birey nüfusunun en fazla olduğu ilçe Karabağlar’dır. Bu Haliyle ilgili mevzuata ve standartlara göre kişi başına düşen sağlık alanı 1.5 m2 olması gerekmektedir. Ancak mevcut durumda kişi başına düşen sağlık alanı 0,54 m2’dir Mevcut durum bu haliyle yeterli değilken, bir süredir kamuoyunda Bozyaka Eğitim Hastanesinin Bayraklı da yeni yapılan Şehir Hastanesine taşınacağı söylentisinin gerçekleştiği ve 4 Eylül de Tamamen Taşınacağı bilgisi alınmıştır. Bozyaka Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 500 bin nüfuslu ve çoğunlukta dezavantajlı vatandaşlarımızın ekamet ettiği ilçemiz sınırlarında 40 yıldır hizmet vermektedir. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi ile beraber bölgemizin sağlık hizmetlerini belirli bir oranda karşılayabilirken, hastanenin taşınması sonucunda halkımız sağlık hizmetlerinden yararlanmada çok büyük bir kayıp yaşayacaktır”

Hastanemiz Yıkıldığında Doğacak Hizmet Açığı Nasıl Giderilecektir?

En temel hakkımız olan sağlık hakkımızın eksik veya  niteliksiz verilmesinin sonucunda can kayıplarına yol açacağı açıkça görülmektedir. Bu Nedenle “HASTANEME DOKUNMA” diyoruz. Karabağlılar olarak Halkımızın zaten yeterli olmayan sağlık hizmet hakkına erişimin engellenmesi İstemiyoruz!

Tüm Yetkililere Şu Soruları Yöneltiyoruz Ve Merak Ediyoruz!

Bozyaka Eğitim Hastanesi

  • Hastane kampusundaki binalar tamamen yıkılıp, alan başka bir fonksiyona mı ayrılacaktır?
  • Bozyaka Hastanesi Yıkıldıktan Sonra yeniden yapılacağı söyleniyor bu doğru mudur?
  • Eğer bu doğru ise yapılacak binanın planlanması ve iş bitiş süresi nedir ?
  • Poliklinik hizmeti alanda bırakılıp, bazı bölümlerin Bayraklı Şehir Hastanesi’ne mi taşınılacaktır?
  • Eğer bu seçenek geçerliyse İzmir ili merkezinin konak meydanı olduğu bilindiğinden ilçemizde yer alan bir hastanenin kentin güney aksında yer alan bir hastanenin kentin kuzeyine taşınması doğru bir planlama mıdır?

Bu kararın muhtemelen iyi niyetle, ancak İzmir’le ilgili hiç bilgisi olmayanlarca alınmış olduğu düşünülmektedir. Şehir Hastanesine gitmek isteyen hastalar nasıl bir ulaşım hizmeti ile oraya ulaşacaklardır ? Henüz bir toplu ulaşım imkanı olmadığı şeklinde bilgiler duyulmaktadır. Ayrıca günümüzdeki ulaşım hizmetlerinin ne kadar yüksek maliyetli olduğu bilindiğinden, karabağlar ilçesinden şehir hastanesine ulaşım için birden çok toplu taşıma hizmetlerinden yararlanmak zorunda kalacağı açıktır. Ulaşım masraflarının vatandaşlar tarafından karşılanıp karşılanmayacağı düşünülmüş müdür? İlgili tüm kurumlarla ulaşım sorunun çözümü ile ilgili çalışmanız var mıdır? Şehir Hastanesinin ruhsatla ilgili tüm kontrol süreçleri tamamlanmadığı ve tam anlamıyla hasta  kabul süreçlerine başlayamayacağı bilgisi duyulmaktadır.

Bu Durum Aradaki Boşluk Nasıl Sonuçlanacaktır.

Mevcut Randevu sistemi ile randevu alınmasında büyük zorluklar çekilmektedir. Hali hazırda söz konusu hastanede sağlık hizmeti alanların durumu ne olacaktır? tedavisi yarım kalan hastaların tedavisi nerede devam edecektir? Yine hastanemizden evde bakım hizmeti alanların durumu ne olacaktır? Halkımız “Hastanemiz Nereye Gidiyor, Biz Ne Olacağız?” diye sormaktadır. Bozyaka hastanesinin yıkılma süreci ile bölgemizde doğacak sorunların görülmesi ve çözüm anlayışının irdelelenmesi gerekmektedir. Yoksullukla da mücadele eden halkımız sağlık hizmetlerinden yoksunluğunu Kabul Etmiyoruz!

Sağlık Anayasal Haktır

Bozyaka Hastanesinin çok yakın bir tarihte hizmet kapasitesini oldukça kaybetmesi ve bu konuda halkın eksik bilgilendirmesi birçok şalbelere dedikodulara yol açmaktadır. Halk Bu anlayışta hem değersiz olduğunu hissetmekte hem de kaygılarıyla yalnız bırakılmaktadır. yukarıda sorulan soruların ivedilikle cevaplanmasını talep ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki her vatandaşın adil bir şekilde sağlık hizmetlerine erişebilmesi anayasal hakkıdır karabağlarda yaşayan vatandaşların bu anayasal haktan anlayamadığımız nedenlerle mahrum edilmesi kabul edilemez. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın