Bu Köyde Kanser Vakalarında Patlama Yaşanıyor  

İZMİR’in Torbalı ilçesine bağlı Ahmetli Köyünde kanser vakalarındaki artış dikkat çekiyor. 

Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na konuşan Muhtar Hasan Kaplan, pandemiden sonra kanser vakalarının arttığını belirterek Sağlık Bakanlığı’nde erken tanı ve eğitim için yardım istediklerini söyledi. 

Yaklaşık bin 500 kişinin yaşadığı Ahmetli Köyünde kanser vakalarındaki artış dikkat çekmeye başladı. BSHA’ya konuşan Muhtar Hasan Kaplan, vaka sayısındaki artışın endişe verici boyutları geldiğini fark edince hemen Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçti. Sağlık Bakanlığı Torbalı Sağlık Grup Başkanlığı’na başvuran Kaplan, erken tanı ve kanserdeki patlamanın nedenlerinin araştırılması için yardım istedi. Grup Başkanlığı, Muhtar Kaplan’ın talebi üzerine Ahmetli Köyünde bir inceleme başlattı. Sağlık Bakanlığı ile olarak kanser eğitimleri veren Uzm. Hemşire Birgül Turan’ı köy halkına eğitim vermesi için görevlendirdi. Turan köy okulunda ilk olarak, köydeki kadınlara kanserden korunma eğitimi verdi. Köyde bir tarama programı da başlatılacağını belirten Turan, smear testi ve mamografi konusunda köylü kadınları yönlendireceklerini ifade etti. 

Pandeminden Sonra Artış Başladı !

Torbalı Ahmetli Köyü Muhtarı Kaplan, şunları söyledi, “Son iki yılda kanber vakası çoğaldı. Pandemiden sonra oldu desem yeri var. Köyümüzde 7 kişi kanser. Bayanlarda çoğunlukla meme, erkeklerde ise akciğer kanseri görülüyor. Köyümüzde kanser vakası görülmesin diye akü eritme  tesisini köyümüze kurdurmadık.  Torbalı Sağlık Grup Başkanlığı ile irtibata geçip, “Köyümüzde son yıllarda kanser vakaları arttı” dedim. Grup başkanımız, köylülerimizin bilinçlenmesi ve taramadan geçmesi için çalışma başlattı” dedi. 

Eşi Meme Kanserine Yakalanan İlker Kalkın Anlattı 

Eşi meme kanserine yakalanan İlker Kalkın, köylerinde kanser vakalarının arttığını söyledi. Kansere yakalanan eşinin tedavisinin sürdüğünü ifade eden Kalkın, “Eşim kovit geçirdi, hastalığı hafif atlattı. O hastalığa yakalanınca kendisi ve bizler aşılandık. Alman aşısı vurulduk” dedi. Eşinin istirahatte olduğunu anlatan Kalkın, maddi ve manevi olarak sorunlar yaşadıklarını ifade etti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) – Özel Haber 

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın