Demokratik Sağlık-Sen’den 8 Mart Kadınlar Günü Mesajı

Demokratik Sağlık-Sen, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle verdiği mesajda kadınların çalışma hayatının vazgeçilmezi olduğunu, sadece bugün değil her gün kadın emeğinin değerinin daha çok anlaşılması için kadınların yanlarında olduklarını vurguladı. 

Demokratik Sağlık-Sen Genel Başkanı Togan Demircan, 8 Mart Kadınlar Günü mesajında şunları söyledi: “Kadınlarımız çalışma hayatının vazgeçilmez unsurları arasında yer almaktadır. Kadın emeği sadece bugün mü kutlanmalı, anılmalıdır? Çalışma hayatında kadınlarımızın ne  zorluklarla karşılaştıklarını, sözel ve fiziki olarak şiddet olaylarına maruz kaldıklarını ve yine gerek çalışma arkadaşları gerekse yöneticileri tarafından ne çeşit psikolojik baskılarla karşı karşıya kaldıklarını çok iyi biliyoruz. İstihdam alanında yaşadıkları sorunların da farkındayız. Belki bugünün hatırına yalandan gülücüklere maruz kalacaklar, belki fabrika işçilerinin ölümünden habersiz birileri gelecek, kadın oldukları için fular, şal, çiçek hediye edecek. Belki bu akşam yemeğini dışarıda yiyecekler, belki de Kadınlar Günü münasebetiyle yemeği eşleri yapacak. Günün anlam ve önemi yine bugünün içerisine sığdırılacak üç beş dakika ile son bulacak.”

Kadın Emeği Sömürülüyor Vurgusu

Genel Başkan Togan Demircan, çalışma hayatında kadın yöneticilerin azlığına dikkat çeken açıklamalarında “Kadınlar çalışma hayatının neresinde? Ne kadar kadın idarecimiz var? Ne kadar kadın milletvekilimiz var? Kaç tane kadın Bakanımız veya Cumhurbaşkanı yardımcımız var? Kaç kadın başhekimimiz, rektörümüz var? Ama fabrikalar, tarlalar, imalathaneler emeği sömürülen kadınlarımızla dolu. Mevsimlik işçi adı altında emekleri sömürülmekte, biz bunları biliyoruz ama işimize gelmiyor. Ne kadar kadın çalışanımız maaşını aldığında istediği bir ceketi alabiliyor? Bizleri yönetenler kadınların hem eş, hem anne veya anne adayı, kız kardeş veya abla olduklarının farkındalar mı?” cümlelerine yer verdi. 

Kadınlar kaç kat yükün altında biliyor muyuz?

Kadına şiddet ve kadın cinayetlerine de vurguda bulunan Demokratik Sağlık-Sen Genel Başkanı Demircan, “Geçen yıl eski eşi, erkek arkadaşı, babası veya kardeşi tarafından kaç kadın katledildi?  Kaç çocuk gelinin kınasında düğününde oynadık! Kadınlar kaç kat yükün altında biliyor muyuz? Sadece daha iyi koşullarda çalışmak isteyen tekstil işçisi kadınların başlattıkları grev ve sonrasında yanarak can veren kadın 129 kadın işçiyi anmak üzere tam elli dört yıl sonra kabul edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınlarımızın çalışma hayatı içerisinde daha fazla yer almalarını diliyor, o gün yanarak vefat eden emekçi kadınları saygıyla anıyorum” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın