Depremlerle Yıkılan Hatay’ın Sağlık Yükü Tek Bir Hastanede !

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım ve can kayıplarının yaşandığı Hatay’da sağlık hizmetlerinin durumu ve işleyişi konusunda Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA) Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz’dan bilgi aldı.

6 Şubat depreminin ardından 1 ay geçti, Hatay’da yaralar sarılmaya çalışılıyor. Ancak diğer depremlerin etkili olduğu illere göre sağlık hizmeti sunumunda en büyük zorluk Hatay’da yaşanıyor. Hatay merkez de dahil olmak üzere 7 ilçeye sadece 1 hastane hizmet veriyor. Depremde yapımında sismik izolatör kullanılmasından dolayı hiç hasar almayan Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi’ne takviye hekim, ameliyat personeli, ameliyat hemşiresi, ve temizlik personeli desteğinin gerektiğini söyleyen Hatay Tabip Odası Başkanı Yılmaz BSHA’ya kentteki sağlık hizmeti alanındaki sorunlar ve ihtiyaçlar hakkında açıklamada bulundu. 

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz

Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi Tüm Kente Hizmet Veriyor 

Hatay merkez ve ilçelerinde depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen barınma, kullanım, içme suyu, tuvalet, banyo gibi çok sayıda sorun devam ederken sağlık hizmeti anlamında da büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Hatay’da ilk depremde ağır hasar alan hastanelerden eğitim araştırma hastanesinde sağlık hizmeti ilk etapta verilemiyordu ancak Mustafa Kemal Paşa, İskenderun Devlet, Samandağ devlet hastanelerinde hizmete devam ediliyordu. 20 Şubat’ta gerçekleşen Defne merkezli depremin ardından bu hastanelerde de verilen sağlık hizmeti sona erdi. Şu anda Hatay’da sağlık hizmeti veren tek hastanenin, Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi olduğu belirtildi. BSHA, Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz’a ulaşarak bir ay sonra kentte sağlık hizmeti sunumundaki son durum hakkında bilgi aldı. Yılmaz, tüm kentte tam teşekküllü sağlık hizmetinin tek bir kanaldan Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi bünyesinde verilmeye çalışıldığını ancak kadro sıkıntıları ve fiziki yetersizlikler nedeniyle zor günler yaşandığını belirtti. 

Acımız Ortak Ama Hatay’da Sağlık Sistemi Büyük Yıkıma Uğradı 

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi’nin şu anda kentte tam teşekküllü sağlık hizmetinin verildiği tek hastane olduğunu belirterek acil ihtiyaçlar hakkında bilgi verdi. Yılmaz, hastanede birçok birimde hekim ve sağlık çalışanı takviyesine ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de 10 ilimiz 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerle sarsıldı. Birçok il gibi Hatay’da depremlerde büyük yıkımla ve can kaybıyla karşı karşıya kaldı. Hepimiz ortak bir acıyı yaşıyoruz ancak Hatay’da sağlık tesisleri, sağlık sistemi büyük bir yıkıma uğradı ve bu anlamda diğer illere göre sağlık hizmeti anlamında sıkıntılar yaşanıyor. Depremin birinci ayını geride bırakırken, depremin 25. gününde Hatay’da yaptığımız incelemelerde hala hiç ulaşılamayan yerler olduğunu, kaldırılmayan enkazlar olduğunu gördük. Bunun yanında kentteki hastanelerin bir tanesi hariç hepsi depremlerde yıkıldığı ya da hasar alması nedeniyle kullanılamaz durumda bulunuyor. Şu anda sadece Hatay Dörtyol Hastanesi tam teşekküllü bir biçimde halka sağlık hizmeti vermek için uğraşıyor. 150 yatak kapasiteli hastane üstün bir çabayla 450 yatağa çevrildi. Ancak hekim, sağlık personeli ve temizlik personeli sıkıntısı çok büyük.”

17 Kişilik Tıbbi Onkoloji Birimi Hizmete Açıldı

Hatay Dörtyol Devlet Hastanesindeki ihtiyaçlar hakkında çağrıda bulunan Tabip Odası Başkanı Yılmaz, hastanede onkoloji hastalarına hizmet verecek Tıbbi Onkoloji Hekimi’nin geldiğini ve 17 kişilik Onkoloji Servisi açıldığı bilgisini paylaşarak, onkoloji hastalarının sağlık hizmeti alabileceğini duyurdu. 

İşte Hatay Dörtyol’da Kadro Durumu ve İhtiyaçları 

Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, Dörtyol Devlet Hastanesi’ndeki ihtiyaçları şöyle sıraladı: “Psikiyatri biriminde sadece bir hekim var. Kulak Burun Boğaz Uzmanı iki kadrolu hekim mevcut. Ortopedi uzmanı 10 hekim var ancak bu hekimlerin yalnızca ikisi kadrolu, diğerleri gönüllü olarak geliyor. İki poliklinik alanımız var ve yetmiyor. Ortopedi tedavisi sadece Hatay içerisinde burada yapılabiliyor.7 tane ilçeden buraya hastalar geliyor Bu duruma da bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz. Beyin cerrahisi 1 kadrolu 1 gönüllü hekim, genel cerrahide 2 tane kadrolu hekim var, gönüllü hekim yok. Göğüs cerrahisinde 2 tane gönüllü hekim var, kadrolu hekim yok. Göğüs hastalıklarında kadrolu hekim yok. 10 günde bir gönüllü hekimler geliyor. Bu birime mutlaka kadrolu hekimlerin gelmesi gerekiyor. Kardiyolojide sadece çalışan 1 hekim var, o da engelli kadrosunda bulunuyor. Hekimimiz aynı zamanda diyaliz hastasıdır. Dışarıdan dört tane gönüllü arkadaşımız destek olmaya çalışıyor. Ancak yeterli olmuyor. Anjiyo ünitesini açılmaya çalışılıyor ve şu an anjiyo yapılamıyor. Çocuk cerrahisi biriminde hekim yok. Radyoloji biriminde yalnızca iki tane kadrolu hekim var. Bütün Hatay’ı kaldıracak güçte değiller. Anestezi uzmanı 5 hekim var. Deprem nedeniyle bu var olan 5 hekimin 5’i de tayin istedi. Fizik tedavide 1 tane kadrolu, 2 tane gönüllü hekim var. Dermatoloji uzmanı sadece 1 kişi var çok yetersiz. Çocuk hastalıklarında 4 kadrolu hekim var, 3 kişi aktif çalışıyor. 1’i başhekim yardımcısı olarak hizmet veriyor. Çocuk hastalıklarının acil, yoğun bakım ve poliklinik hizmetleri de olduğu için mevcut hekim sayısı yetersiz kalıyor. Çocuk Psikiyatrisinde 1 tane kadrolu 1 tane de gönüllü hekim var. Kadın hastalıkları ve doğum biriminde 3 kadrolu hekim var. 1 hekim yeni doğum yapmış. Bir tanesi yakınlarını ve kendi çocuğunu depremde kaybetti. Ayrıca eşi de yoğun bakımda bulunuyor. Aktif olarak bu birimde kadrolu çalışan 1 kişi var. 4 tane dışarıdan gelen gönüllü hekim var ama yetmiyor. Göz hastalıkları konusunda sıkıntı yok.”

Ameliyat Hemşiresi ve Temizlik Personeline İhtiyaç Var

Deprem sonrası ilk bir iki günün ardından birçok merkezde diyaliz ünitelerinin çalışmaz hale geldiğine işaret eden Yılmaz, Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi’nde 25 yataklı diyaliz merkezi olduğunu, burada depremin ilk günlerinde 2 saatte bir hasta alındığını belirtti. Daha çok sayıda hastaya hizmet vermek amacıyla 4 saatten 2 saate düşürülen süre ile Hatay’ın geneline cevap vermeye çalışıldığının altını çizdi. Yılmaz, “Şuan diyaliz merkezinde 3 vardiya yapılıyor. 4 saatten 3 vardiya günde 75 kişiye hizmet verilebiliyor. Hastanenin yoğun bakımı 33 kişilik ve şuan tamamen dolu. Yenidoğan yoğun bakım 17 yataklı ve o da tamamen dolu. Hastane normalde 150 yataklı iken şu an 450 yatak kapasiteli hale getirildi. 2 kişilik odalar 3 kişiye, tek kişilik odalar 2 kişiliğe çıkartılarak hastanenin kapasitesi artırıldı. Bu nedenle temizlik personeli ihtiyacı da doğdu. Bunun yanında ameliyat personeli ve ameliyat hemşiresine de ihtiyaç var. Depremin ilk günlerinde 100’e yakın ameliyat gerçekleştiriliyordu. Şu an günde 25 civarında ameliyat yapılıyor. Personeller dört beş kat daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Bu sorunun da çözülmesini bekliyoruz. Bu sorunların yanında Hatay’ın ilçelerinden gelerek ameliyat olan hastaların evlerine gönderilebileceği bir araç ihtiyacı da var” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın