Deva Partisi Milletvekili Seda Kaya Ösen Soru Önergesi Sundu

Deva Partisi Milletvekili Seda Kaya Ösen Soru Önergesi Sundu

Deva Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren ve konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetlerden %2 oranında tahsil edilen konaklama vergisinin usul ve esasları hakkında TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

Deva Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen TBMM’ye sunduğu ve Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanmasını arz ettiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

  1. Konaklama tesislerinin kanalizasyon, su, yeşil alan, ulaşım ve toplu taşıma, otopark, ilaçlama, alt yapı, katı atık ve çöp gibi hizmetlerini belediyeler ve il özel idareleri sağlarken konaklama vergisinden elde edilecek gelir niçin belediye ya da il özel idarelerin bütçelerine değil de Genel Bütçeye aktarılmaktadır?
  2. Konaklama tesislerinin mali yükünü çeken belediye ve il özel idarelerine vergilendirmeden pay aktarılacak mıdır? Aktarılacaksa ne kadardır?
  3. Genel bütçeye aktarılan konaklama vergisi gelirleri hangi amaçlarla ve ne şekilde kullanılacaktır?
  4. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor) niçin konaklama vergisine dahil edilmiştir? Konaklama dışı hizmetler, vergilendirmenin konusuna aykırı değil midir? Değilse neden aynı otelde konaklamayan fakat yemek yiyen müşteriden konaklama vergisi alınmamaktadır?
  5. Vergilendirmede konaklama tesisleri niçin türü, sınıfı, niteliği, bulunduğu bölge bakımından sınıflandırılmamış ve aynı oranda vergiye tabi tutulmuştur? Her şey dahil/ultra her şey dahil gibi tesislerle, pansiyon tipi küçük tesislerin ya da kamping alanlarında konaklamanın kamuya yükleri aynı oranda mıdır? Bu uygulama, vergilendirmede adalet ilkesine uygun mudur?
  6. Konaklama vergisi, niçin iller ya da bölgelere göre sınıflandırılmamış ve kademeli şekilde vergilendirilmemiştir? Akdeniz bölgesinde bulunan Antalya ilimizdeki bir otelle İç Anadolu Bölgemizde bulunan Yozgat ilimizde hizmet veren bir pansiyonun konaklama kapasitesi aynı mıdır ve kamuya yükleri eşit midir?
  7. Konaklama vergisi niçin konaklama zamanına göre sınıflandırılmamıştır? Ülkemizde mevsime bağlı yapılan turizm etkinlikleri, konaklamanın yoğunluğunu değiştirmektedir. Örneğin Erzurum’da yazın vergi oranının düşürülüp kışın yükseltilmesi, mevsim dışı konaklamayı teşvik ettirici bir faktör değil midir?
  8. İş seyahatleri nedeniyle yapılan konaklamalar, niçin vergilendirme kapsamına sokulmuştur? Zorunlu olduğu bilinen bu seyahatlerde vatandaşların vergilendirilmesi adaletli midir?
  9. Kamping alanları, satış vergisinin konusuna girmekte midir? Vatandaşlar, kamping alanlarında fakat kendi aracında ya da çadırında konakladıysa; hizmetin mahiyeti gerçekleşmiş midir?

Bir Cevap Yazın