Kedi ve Köpeklerde Kısırlaştırma Neden Önemli ?

Kedi ve köpeklerin kısırlaştırma işlemi neden bu kadar önemli ?Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, bu konuda önemli açıklamalar yaptı.

Kedi ve köpeklerimiz hayatımızın neşesi, dostlarımız ve aile üyelerimizdir. Onların sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşaması için elimizden geleni yapmak isteriz. Bu konuda en önemli adımlardan biri de kısırlaştırmadır.

Kısırlaştırmanın Faydaları

  • Sağlık: Dişi kedilerde meme kanseri ve rahim iltihabı riskini azaltır, erkek kedilerde ise testis kanseri ve idrar yolu hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
  • Davranış: Saldırganlık, havlama, miyavlama, eş arama gibi istenmeyen davranışları engeller.
  • Nüfus Kontrolü: Sokaklarda yaşayan sahipsiz hayvan sayısının artmasını önler.

Kısırlaştırma Hakkında Yanlış Bilgiler

  • Kısırlaştırma doğasını bozar: Kediler ve köpekler annelik veya babalık duygusu yaşamaz. Kısırlaştırma, içgüdüsel davranışları değil, üreme hormonlarının yol açtığı problemleri ortadan kaldırır.
  • Erken kısırlaştırma gelişimi engeller: Erken kısırlaştırma, büyümeyi engellemez, aksine bazı hormonların yol açtığı sağlık problemlerini önler.

Kısırlaştırma Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli ? 

  • Dikkat edilmesi gerekenler: Kedinizin operasyondan sonra iyileşme sürecini takip edin, iştahsızlık veya dikişlerde problem gibi durumları veterinerinize bildirin.
  • Diyet: Kısırlaştırma sonrası metabolizma yavaşlar ve kilo alma riski artar. Kediniz için daha az kalorili ve lif açısından zengin bir diyet seçin.

 Kısırlaştırma, hem evcil hayvanınızın hem de toplum için faydalı bir işlemdir. Tüylü dostlarımızın sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için bu önemli adımı atmaktan çekinmeyin. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

KEDİ ALERJİSİ OLANLAR İÇİN AŞI TEDAVİSİ 

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın