Kızamık Vakaları İzmir’de De Artıyor! Rakamlar Açıklanmıyor!

Kızamık vakalarında İstanbul’un ardından İzmir’de artış var mı? Kızamık vakalarının artmasının nedenleri neler? Kızamıktan korunmak için yapılması gerekenler ile ilgili Bilim Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) açıklamada bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, sahadan öğrendikleri bilgiler doğrultusunda İzmir’de kızamık  vakalarında artış olduğunu söyledi. Kaynak, ne Sağlık Bakanlığı, ne il sağlık müdürlükleri ne de halk sağlığı müdürlüklerinin vaka rakamlarını paylaşmadıklarını belirtti. Vatandaşlara kızamık aşıları konusunda aile hekimleriyle irtibata geçmelerini söyleyen Kaynak, kızamığın çaresinin aşılama olduğuna dikkat çekti. 

Aşıya Ulaşamama ve Aşı Karşıtlığı Artışa Neden Oluyor!

İzmir’de kızamık vakalarında yaşanan son durum hakkında genel duruma ilişkin sorularımızı yanıtlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak şunları ekledi: “Kızamık biliyorsunuz ki üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde bulaşabilen Türkiye’de yakın tarihe kadar kökü kazınmış, tıbbi anlamda eradike edilmiş bir hastalıktı. Nasıl eradike edildi derseniz tabi ki aşılarla eradike edildi. İnsanların düzenli aşı olmaları halinde kızamık hayat boyu koruyucu bir bağışıklık elde edilebilen bir hastalıktır. Şu anda tekrar kızamıkla karşılaşmaktayız. Bunun temelde en önemli sebebi aşıya ulaşamamaktır bir diğer nedeni ise aşı olmamaktır. O da tırnak içerisinde aşı karşıtlığıdır. Türkiye’de Covid-19 döneminden itibaren bir politik enstrüman olarak aşı karşıtlığı kullanılmıştır. Sağlık alanında söyleyebilecek bir şeyi olmayan bir takım politikacılar aşı karşıtlığını körükleyecek bir takım söylemlerde bulunmuşlardır. Bunu da tabi yeteri kadar eğitimi olmayan kesimler buna inandılar.”

Sağlık Otoritesi Rakamları Açıklamıyor!

“İzmir’de kızamık vakalarında bir artış söz konusu mu?” sorusuna cevap veren Dr. Kaynak, “Doğrudur, İzmir’de şu anda bize gelen bilgiler artış olduğu yönündedir. Bu konuda sağlık müdürlüklerinin ve sağlık otoritesinin açıklama yapması ve sayılarla bildirimde bulunması gerekmektedir. İzmir bölgesinde de çok fazla sayıda sağlık kuruluşu var. Bu sağlık kuruluşlarına üst solunum rahatsızlıkları ile başvuran çocuk ve yetişkin hastaların tipik kızamık olup olmadığı ve bunların bildirimi zorunlu hastalık grubunda olması nedeniyle bildirilip bildirilmediği yönünde maalesef doğrudan bir bilgiye sahip değiliz. Ancak sahadan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda kızamık vakalarında artış gösterdiğine ilişkin bilgi sahibiyiz” dedi.

Kızamık Salgınına Karşı Yapılması Gerekenler

  • Kontrol stratejisi olarak 9-11 ay arasındaki bebeklerin aşılaması konusunda, 9 ay ve üzerinde ve 12 aydan küçük olan tüm bebeklere ilave bir doz kızamık içeren aşı uygulaması yapılmalı.
  • 12. ayı doldurduklarında ise (bir önceki kızamık içeren aşı dozu ile arasında en az dört hafta olacak şekilde) rutin KKK aşısı dozunun uygulanması
  • Sağlık Çalışanı KKK aşılaması
  • 9-11 ay takvim dışı KKK aşılaması
  • Otellerde çalışan vatandaşların aşılanması
  • Kızamık için risk grubunda olan vatandaşların aşılanması
  • Mülteci göçmen nüfusun eksik aşılarını tamamlanması
  • Deprem bölgesinden gelen vatandaşların eksik aşılarını tamamlanması. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın