Konak’ta 2024 yılı Mali Bütçesi onaylandı

Konak’ta 2024 yılı Mali Bütçesi onaylandı

Konak Belediyesi 2024 yılı Mali Bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 111,66 artışla 1 milyar 415 milyon TL’den 2 milyar 995 milyon TL’ye yükseldi. Bütçenin onaylandığı toplantıda konuşan Başkan Batur, “Konak Belediyesi olarak ayakta kalan, kredibilitesi yüksek olan, kredi kullandığı zaman dönüşünü sağlayan bir belediyeyiz. Tüm gelen zamlardan sonra, malzeme ve emtiayla ilgili ortalama giderlerimiz yüzde 200 arttı. Yüzde 180’lik bir eksi bütçeyi, yıl içinde bu noktaya getirmek gerçekten büyük bir başarıdır, büyük bir meziyettir” diye konuştu. Başkan Batur, belediye gelir yasası oluşturulması gerekliliğine de dikkat çekerek, “Ülkedeki ekonomik krizin, belediyeler üzerinde büyük bir sıkıntı yarattığını hepimiz biliyoruz. Bizim tek isteğimiz belediye gelirleri yasasının çıkarılmasıdır. Bunu Kıyı Ege Belediyeler Birliği olarak da sürekli dile getiriyoruz” dedi.

Konak Belediye Meclisi’nin 2024 yılı Performans Programı ve bütçe görüşmesinin yapıldığı ekim ayı üçüncü toplantısı, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yönettiği oturumu CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi, CHP Konak Gençlik Kolları Başkanı Okan Uslu, Ak Parti Konak İlçe eski yöneticisi Taner Deniz de takip etti. 2024 yılı gelir ve gider bütçeleri hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirilen toplantıda Başkan Batur, eleştiri ve sorulara da yanıt verdi. 

Batur: Belediye gelirleri yasası çıkarılmalı

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, bütçeyi değerlendirdiği, gelen eleştiri ve soruları yanıtladığı konuşmasında 2019 yılından bu yana yaşanan felaketleri ve ekonomik krizi hatırlattı. Yerel yönetimlerin krizden en çok etkilenen kurumlar olduğunun ve belediye gelirleriyle ilgili yasal düzenleme yapılması gerekliliğinin altını çizen Başkan Batur şöyle konuştu: 

“İller Bankası payımız, hak ettiğimiz payımız, yıl ortalamasına baktığımızda yüzde 25 civarında arttı. Tüm gelen zamlardan sonra, malzeme ve emtiayla ilgili ortalama giderlerimiz yüzde 200 arttı. Yüzde 180’lik bir eksi bütçeyi, yıl içinde bu noktaya getirmek gerçekten büyük bir başarıdır, büyük bir meziyettir. Emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarımıza, başkan yardımcılarımıza, müdürlerimize, emekçi kardeşlerimize, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Konak Belediyesi olarak, duruşumuzla,  İzmir’in kalbi Konak için, söz verdiğimiz projelerin en azından temelini atmış olacağız. Ülkedeki ekonomik krizin, belediyeler üzerinde büyük bir sıkıntı yarattığını hepimiz biliyoruz. Konak Belediyesi olarak ayakta kalan, kredibilitesi yüksek olan, kredi kullandığı zaman dönüşünü sağlayan bir belediyeyiz. Bizim tek isteğimiz belediye gelirleri yasasının çıkarılmasıdır. Bunu Kıyı Ege Belediyeler Birliği olarak da sürekli dile getiriyoruz. Merkezi hükümet, belediyelere nefes aldıracak, belediyelerin gelirlerini artıracak, belediyelerin bundan sonraki süreçte yol yürümelerini sağlayacak tedbirleri almak mecburiyetindedir. Bu sadece CHP’li belediyeler için değil, yaklaşık 23 bin 900 belediyeyi etkileyen bir ekonomik sıkıntıdır.”

“İhalelerimizi gerçekleştiriyoruz”

Yaşanan tüm olumsuzluklar ve ekonomik krize rağmen çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Başkan Batur,  neden ve sonuçları da anlatarak şöyle konuştu: 

“2019’dan sonra, yaklaşık bir buçuk yıl süren bir pandemi dönemi, İzmir depremi, planda olmayan bir hizmet binası yapımı, sonra ekonomik kriz, sonrasında Kahramanmaraş depremleri, arkasından yine ekonomik kriz. Bu kriz vatandaşlar kadar yerel yönetim bütçelerini de derinden sarstı. Bugün yaptığımız bütçenin hangi rakamlara geldiğini gördünüz. Hizmet binamızla ilgili üçüncü kez ihaleye çıktık. İhaleye sadece iki firma girdi. Firmalar neden ihaleye giremiyor. Çünkü ülkede belirsiz bir ekonomik gidiş var. Bizim en fazla kullandığımız kalem, asfaltta altyapı malzemesi bitüm. Tonu 7 bin liraymış, 15 bine çıkmış. Yüzde 115 artmış. Nervürlü demir, yüzde 90 artmış. Betonarme kalıp yapılması, yüzde 339 artmış. Geldiğimiz nokta bu. Belediye bu malzemelerle iş yapıyor, müteahhitler bu malzemelerdeki fiyat artışını hesaplayarak ihaleye giriyorlar.  Biz ihalelerimizi gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz haftaki Cemevi ihalesine bir firma katılmış. Bizim yaklaşık maliyetimizin iki misli fiyat vermiş.  Teminat yetersiz olduğu için ihaleyi iptal etmişiz. Hizmet binamızın ihale çalışmalarına aylar önce başladık. Teknik kurallara uyulmuş da biz mi vermemişiz. Unuttuk, kenara attık sanılmasın.” 

“Hizmette devamlılık esastır”

Başkan Batur, Konak’ta her zaman hizmetten, vatandaşa ve kente fayda sağlayacak çalışmalardan yana olduklarını da vurgulayarak, “Hizmette devamlılık esastır. Gültepe Atatürk Spor Tesisiyle Toros Sosyal Tesisi yapımı başlamıştı, yüzde ellinin altında bir ilerleme kaydedebilmişti.  Biz, kente fayda sağlayacak olan bu projelere devam etmekten yana tavır koyduk ve tamamladık” dedi. 

“Bizim formülümüz vatandaşı koruma formülü”

Konak’ta kentsel dönüşümü başlattıklarını ve belediye olarak vatandaşı koruyarak devam ettiklerini bir kez daha vurgulayan Başkan Batur şunları söyledi: 

“Kentsel dönüşümle ilgili projelere başlayan belediye başkanı olarak herhalde tarihe geçmişizdir. Başladık. Bu süreç içinde yaşanan sıkıntılar biliniyor. Biz kentsel dönüşümde çok samimi olduğumuzu oradaki vatandaşımız da biliyor. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüzdeki ilgili teknik arkadaşları da Toros’ta görevlendirdik. 5 No’lu bölgenin sahadaki uygulamasıyla ilgili çalışmaları takip ediyorlar. Vatandaşımızla sözleşmeyi belediye yapacak, ihaleye belediye çıkacak.  Bizim formülümüz vatandaşı koruma formülü. Vatandaş üçüncü şahıslara esir olmayacak. Malları ellerinden alınmayacak.”  

“Kente damga vuracak bir proje”

Başkan Batur, meclis salonunu da içeren hizmet binası projesinin kente damga vuracağını hatırlatarak, “Depremden gördüğü zarar nedeniyle yıkımını gerçekleştirdiğimiz Basmane’deki hizmet binamız, 538 metrekareye oturuyordu, yaptığımız kamulaştırmalarla bin 200 metreye çıkardık. Güzel bir proje, her şeyiyle dört dörtlük bir proje, kente damga vuracak bir proje. Bu bina içinde bir meclis salonu oluşturduk. Depremden önce meclis binası olarak düşündüğümüz Alsancak’taki tarihi binamız ise kültür ve sanat alanında belediyemize, kentimize hizmet edecek. 29 Ekim’de de açılışını gerçekleştireceğiz” dedi.

 “Yarışan değil, yetiştiren takım olmalıyız”

Futbol takımlarıyla ilgili soruları da cevaplayan Başkan Batur, altyapıya ağırlık verdiklerini açıklayarak, “Kadın futbol takımımız beş şampiyonluk kazandığı dönemde üç büyükler lige girmemişti. Biz belediyeyiz, kamuyuz. Özellikle de profesyonel liglerde profesyonel kulüplerle yarışamayız. Biz yarışan değil, yetiştiren takım olmalıyız. Yıllık maliyeti 20-25 milyonu buluyor. Biz bunun onda biriyle sporcu yetiştirsek, kız çocuklarımız için altyapı kursak, onların mücadelesine destek olsak daha iyi değil mi? Sponsorlu büyük kulüplerle aşık atacak değiliz. Vatandaşın vergisini takımın deplasman ücretine, transfere harcayamam” diye konuştu.

“En büyük değerlendirme vatandaşın” 

Başkan Batur, en büyük değerlendirmeyi yine halktan alacaklarının da altını çizerek, “Hayal kırıklığı olup olmadığını 2024 Mart ayında göreceğiz. Değerlendirme sadece burada yapılmıyor. En büyük değerlendirme vatandaşın sandığa gittiği gündür. O gün hayal kırıklığı olup olmadığını herkes görür” dedi.

2024 Mali Bütçesi kabul edildi

Oy çokluğu ile kabul edilen 2024 yılı bütçesi, bir önceki yıla göre yüzde 111,66 artışla 1 milyar 415 milyon TL’den 2 milyar 995 milyon TL’ye yükseldi. Fen İşleri Müdürlüğü yatırım harcamaları 2024 yılında, 2023 yılına göre yüzde 39,53 artışla,  toplam bütçenin yüzde 15,54’ünü oluşturarak, 465 bin 365 TL olarak belirlendi. Diğer müdürlüklerin yatırım bütçesi ise 170 bin 60 TL olup Fen İşleri Müdürlüğü ile birlikte toplam yatırım bütçesi 2023 yılına göre yüzde 44,08 artış ile 635 bin 425 TL olarak belirlendi. Böylelikle yatırım bütçesi, toplam bütçenin yüzde 21,22’sini oluşturdu. Sosyal, kültürel, sanatsal, sportif hizmet ve yardımlar için 2023 yılı başlangıç bütçesine göre yüzde 43,61 artış ile 2024 yılı mali bütçesine 54 milyon 160 bin TL ödenek kondu. Gelir bütçesi ise 2 milyar 745 bin TL olarak açıklandı. (izmirhaberleri.net)

 

Bir Cevap Yazın