Sahte Üniversite Uyarısı !

Sahte üniversitelere dikkat ! Yükseköğretim Kurulundan yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptırmayı düşünen öğrencilere “sahte üniversite” ve “yanıltıcı reklam” uyarısı geldi.

Öğrenciler Yurt Dışındaki Her Üniversitenin ‘YÖK tarafından Tanındığı, Denklik Verileceği Duyuruları’ Hakkında Dikkatli Olmalı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, “Bazı aracı kuruluşlar, internet sayfalarında ve sosyal medyada Yükseköğretim Kurulu ve Türkiye’nin saygın devlet üniversitelerinin de logolarını kullanarak yanıltıcı bilgiler vermektedir. Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan bazı yükseköğretim kurumlarının ise ‘sınavsız üniversite’, ‘mezuniyet sonrası şartsız denklik’ gibi reklam ve duyurular yaptıkları görülmektedir. Öğrenciler, yurt dışındaki her üniversitenin Yükseköğretim Kurulu tarafından tanındığı ve mezunlarına her halükârda denklik verileceği yönündeki yanıltıcı reklam ve duyurular konusunda dikkatli olmalı. Yanıltıcı içeriklere ilişkin gerekli hukuki işlemler başlatılmıştır. Öğrencilerimizin mağduriyet yaşamaması için sosyal medyada yer alan bu tür yanıltıcı bilgilere itibar edilmemesi ve mezuniyet sonrası alınan diplomanın denklik sürecine tabi olduğu hususunun bilinmesi gerekmektedir” denildi.

Sahte Üniversite Uyarısı !

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar:

Açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Özelikle tıp, hukuk, eczacılık, mühendislik gibi bölümlere sınavsız veya uzaktan eğitim yolu ile diploma vaadinin karşılığı yoktur. Bu tür sahte içerikler, hiç eğitim alamama, iddia edilen nitelikte eğitim alamama ya da denk bir diploma programı olmaması sonuçlarını doğurabilir. Öğrencilerimiz ve aileleri hem para hem zaman kaybı yaratacak bu kurumlara karşı çok dikkatli olmalı. Yabancı bir üniversitenin Türkiye temsilcisi olduğunu iddia eden ve o üniversitenin uzaktan eğitim yolu ile kısa sürede tıp, diş hekimliği, mimarlık ve hukuk diplomasını vadeden aracı kuruluşlara kesinlikle itibar etmeyin. Şirket adresi vererek adı sanı bilinmeyen üniversitelere kayıt yapan bu aracıların oyununa gelmeyin. Öğrencilerimize, öncelikli olarak ülkemizdeki üniversitelerin kontenjanlarını düşünmelerini tavsiye ediyorum. Yurt dışındaki muadillerinden daha iyi eğitim veren ve daha ekonomik olan çok sayıda üniversitelerimiz var”

Türkiye’de Kazanabileceğiniz ve Başarılı Olabileceğiniz Programları Değerlendirin

“Genç kardeşlerime vereceğim bir başka mesaj da şudur: Türkiye’de olduğu gibi gelişmiş ülkelerde de tıp, diş hekimliği ve hukuk gibi programlar, adaylar arasında yoğun rekabete konu olmakta ve üniversite öncesinde bilhassa orta öğretimde ciddi akademik başarı istemektedir. Bu nedenlerle bu programları kazananların sayıları her yerde sınırlıdır. Birkaç kez denedikten sonra arzu ettiğiniz programlara yerleşemediyseniz başarılı olabileceğiniz başka programları düşünmelisiniz. Size maddi külfetle bu yolu yurt dışında açabileceklerinin reklamını yapanların söylediklerini bir kez daha düşünün. Aileniz ve rehber öğretmenleriniz ile Türkiye’de kazanabileceğiniz ve başarılı olabileceğiniz programları değerlendirin.”

Mezuniyet Sonrası Şartsız Denklik

“Yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyen öğrencilerimiz, Kurulumuz tarafından ‘tanınan’ yükseköğretim kurumlarını e-Devletten görebilir. Öğrencilerimiz e-Devlette bulamadıkları yükseköğretim kurumlarını mutlaka Kurulumuza sorarak teyit etmeliler. Unutmamalıdır ki yabancı bir yükseköğretim kurumunun tanınması, o kurumun diplomasının otomatik olarak denkliğinin olması demek değildir. Yurt dışı eğitim için başka ülkeleri tercih edecek öğrencilerimizin eğitim imkânlarının dışında, gidilecek ülkenin yaşam ve ekonomik koşullarını da dikkate almaları gerekir. Yükseköğretim Kurulu bazı aracı kuruluşlar ve yurt dışındaki üniversiteler adına Yükseköğretim Kurulu ve Türkiye’nin saygın devlet üniversitelerinin de logosu kullanılarak yanıltıcı bilgiler verildiğine ve reklamlar yapıldığına dikkat çekerek, yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptırmayı düşünen öğrencilere yönelik uyarılarda bulundu. Yükseköğretim Kurulundan yapılan açıklamada, kimi aracı eğitim-danışmanlık kuruluşlarının, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanındıklarını ileri sürdükleri üniversitelerin mezunlarına her halükârda denklik verileceği yönünde duyurular yaptıklarını, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan bazı üniversitelerin de tanıtımlarında ‘sınavsız üniversite’, ‘mezuniyet sonrası şartsız denklik’ gibi ifadeler kullandıklarının tespit edildiği belirtildi.

Sahte Üniversite Uyarısı

Çifte Diploma Yalanı

Yükseköğretim Kurulu açıklamasında, özellikle son dönemde Yükseköğretim Kuruluna, üniversite eğitimi bile vermeyen ya da Yükseköğretim Kurulunun adını ve logosunu kullanan tabeladan ibaret veya sanal üniversiteleri ya da saygın Türk üniversiteleriyle iş birliği yaptığını, çift diploma verdiğini iddia eden kurumlarla ilgili çok sayıda şikâyet ve soru da geldiği ifade edildi. Açıklamada, yanıltıcı ve yalan içeriklere ilişkin gerekli hukuki işlemlerin başlatıldığı belirtilirken öğrencilerden mağduriyet yaşamamaları için yurt dışındaki her üniversitenin Yükseköğretim Kurulu tarafından tanındığı ve mezunlarına her halükârda denklik verileceği yönündeki yanıltıcı reklam ve duyurular konusunda dikkatli olmaları ve mezuniyet sonrası alınan diplomanın denklik sürecine tabi olduğu hususunun bilinmesi istendi.

“Sınavsız diploma vaadinin karşılığı yok”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar da konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede özelikle tıp, hukuk, eczacılık, mühendislik gibi bölümlere sınavsız veya uzaktan eğitim ile diploma vaadinin karşılığının bulunmadığını belirterek “Bu tür sahte içerikler, hiç eğitim alamama, iddia edilen nitelikte eğitim alamama ya da denk bir diploma programı olmaması sonuçlarını doğurabilir. Öğrencilerimiz hem para hem zaman kaybı yaratacak bu kurumlar konusunda çok dikkatli olmalı.” şeklinde konuştu. Özvar, “Yabancı bir üniversitenin Türkiye temsilcisi olduğunu iddia eden ve o üniversitenin uzaktan eğitim yolu ile kısa sürede tıp, diş hekimliği, mimarlık ve hukuk diplomasını vadeden aracı kuruluşlara kesinlikle itibar etmeyin. Şirket adresi vererek adı sanı bilinmeyen üniversitelere kayıt yapan bu aracıların oyununa gelmeyin.” uyarısında bulundu. Öğrencilere, öncelikli olarak Türkiye’deki üniversitelerin kontenjanlarını düşünmelerini tavsiye eden Özvar, “Yurt dışındaki muadillerinden daha iyi eğitim veren ve daha ekonomik olan üniversitelerimiz var” dedi.

Üniversiteleri Seçmeden Önce e-devletten Sorgulayın

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, şöyle devam etti: “Genç kardeşlerime vereceğim bir başka mesaj da şudur: Türkiye’de olduğu gibi gelişmiş ülkelerde de tıp, diş hekimliği ve hukuk gibi programlar, adaylar arasında yoğun rekabete konu olmakta ve üniversite öncesinde bilhassa orta öğretimde ciddi akademik başarı istemektedir. Bu nedenlerle bu programları kazananların sayıları her yerde sınırlıdır. Birkaç kez denedikten sonra arzu ettiğiniz programlara yerleşemediyseniz başarılı olabileceğiniz başka programları düşünmelisiniz. Size maddi külfetle bu yolu yurt dışında açabileceklerinin reklamını yapanların söylediklerini bir kez daha düşünün. Aileniz ve rehber öğretmenleriniz ile Türkiye’de kazanabileceğiniz ve başarılı olabileceğiniz programları değerlendirin.” Yurt dışında üniversite eğitimi alıp mezuniyet sonrası Türkiye’ye geri dönüş yapacak öğrencilerin aldıkları diplomaların Türkiye’de kabul görmesi için Yükseköğretim Kuruluna denklik için müracaat edeceklerini hatırlatan Özvar, denkliğin ilk koşulunun öğrenim görülen yükseköğretim kurumunun Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan bir üniversite olması gerektiğini vurguladı. Bunun için, öğrencilere öğrenim görmeyi planladıkları yükseköğretim kurumunun Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınıp tanınmadığını mutlaka kontrol etmeleri çağrısında bulunan Özvar, “Yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyen öğrencilerimiz, Kurulumuz tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarını e-Devletten görebilir. (https://www.turkiye.gov.tr/yok-okul-tanima-belgesi-sorgulama) internet adresinden gerekli kontrolleri sağlayabilir ve bunu kanıtlayıcı dokümanları alabilirler. Öğrencilerimiz E-Devlette bulamadıkları yükseköğretim kurumlarını mutlaka Kurulumuza sorarak teyit etmeliler.” dedi. ​ Öte yandan, öğrenciler 0850 470 09 65 numaralı telefondan Yükseköğretim Kurulunun çağrı merkezine ulaşarak konuya ilişkin sorularına cevap bulabilirler.

YÖK, yurt dışındaki üniversiteler hakkında yapılan yayınlar noktasında uyarıda bulundu.

“Tanınırlık, denklik için tek başına yeterli değil”

Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış bir üniversite olmanın öğrencilerin diploma denkliği almaları için tek başına yeterli bir kriter olmadığını vurgulayan Özvar, “’Tanıma’ denklik işlemlerinin sadece ön koşuludur. Unutmamalıdır ki yabancı bir yükseköğretim kurumunun tanınması, o kurumun diplomasının otomatik olarak denkliğinin olması demek değildir. Tanınan bir yükseköğretim kurumundan alınan her diplomanın da denklik sürecine tabi olacağı bilinmelidir.” dedi. Erol Özvar, “Öğrenim görülecek üniversitenin eğitim kalitesinin belirli bir seviyede olması ve mümkünse bazı dünya üniversite sıralamalarında yer alması önem arz etmektedir. Öğrencilerin ayrıca denklik alabilmesi için öğrenim görülen ülkede eğitime devam ederek asgari gün şartını sağlaması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Üniversite İçin Gidilecek Ülkenin Yaşam ve Ekonomik Koşulları Dikkate Alınmalı

Özvar, yurt dışı eğitim için başka ülkeleri tercih edecek öğrencilerin eğitim imkânlarının dışında, gidilecek ülkenin yaşam ve ekonomik koşullarını da dikkate almalarında fayda olacağını sözlerine ekledi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin, elbette yurt dışında eğitim alma hakkına sahip olduğunu ifade eden Özvar, şunları kaydetti: “Burada söz konusu olan, bazı ülkelerde, o ülkenin kendi mevzuatı çerçevesinde kurulan ve devam şartı aranmayan üniversitelere reklamlarla Türkiye’den ‘toplu halde götürülen, kaydettirilen’ ve mezuniyet sonrası ülkemizde ‘sağlık, yargı, milli eğitim gibi kamu kurumları’ gibi alanlarda meslek icra edecek öğrencilerin eğitim-öğretimlerinin niteliğidir. Kurulumuz, sadece Türkiye’de yükseköğrenim görmek isteyen öğrencilerin değil, aynı zamanda yurt dışında eğitim görmek isteyen öğrencilerimizin de gereken nitelikte eğitim görme haklarını gözetmek ve korumakla yükümlüdür. Bu nedenle Kurulumuz zaman zaman buna yönelik kararlar almaktadır. Bu kararlar; ilgili yükseköğretim kurumunun tanınırlığının kaldırılmasına yönelik olabileceği gibi denklik şartlarına yönelik de olabilmektedir. Sonuç olarak, yükseköğrenim görmek için yurt dışına çıkan vatandaşlarımızın Kurulumuzdan söz konusu okul tanıma bilgisini almaları ve mağduriyet yaşamamaları için asılsız ilanlara ve sosyal medyada yer alan haberlere itibar etmemeleri, sadece ‘Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde yer alan hükümleri ve Kurulumuzun resmî genel ağ sayfasında duyurulan hususları dikkate almaları gerekmektedir” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın