SMA İlaçları Hakkında Sut Değişikliğine Gidildi

SMA tedavisinde kullanılan ilaçların, belirlenen şartların sağlanması koşuluyla SGK tarafından karşılanacağı duyuruldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 25 Haziran 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

SMA tedavisinde kullanılan ilaç ücretlerinin SGK tarafından karşılanması için hastaya genetik ve klinik olarak SMA Tip-1 tanısı konmuş ve en az birisi çocuk nörolojisi uzmanı olmak üzere 3 uzman hekimden oluşan sağlık kurulu raporu bulunmalı, klinik belirti ve bulgular, SMA Tip-1 ile uyumlu olarak ilk 6 ayda başlamış olmalı, geçmişte bakteriyel menenjit veya viral ensefalit hastalığı veya öyküsü olmamalı gibi şartlar sunulmuştur.

SMA Tip-2 ve SMA Tip-3 hastalığında Tip-1’den Farklı Şartlar

İnvaziv/non invaziv mekanik solunum desteği ihtiyacı olmayan ve normal yutma refleksine sahip ve oral beslenebilen hastalarda tedaviye başlanır. Hasta, hipoksik iskemik ensefalopati tanısı almamış olmalı ve hipoksik doğuma bağlı nörolojik sekelleri bulunmamalı, lomber ponksiyon uygulanmasına engel bir durum olmadığının sağlık kurulu raporunda belirtilmiş olmalı şeklinde şartlar belirlenmiştir. Tebliğ; Bedeli Ödenecek İlaçlar, Yurt Dışı İlaç Fiyatları, Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar, Sadece Yatarak Tedavilerde Kullanımı Halinde Bedelleri Ödenecek İlaçlar listelerini eklerde bulundurmaktadır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın