Taksim EAH Çalışanlarından ‘Kaotik Taşınma’ Protestosu

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul’da deprem riski taşıyan üniversite hastaneleri hakkında yer değiştirme kararları alındı. Cerrahpaşa Tıp’ın taşınması konusunda Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH) isminin açıklanması üzerine bir takım protestolar gerçekleşti.

Taksim Evimiz Bir Yere Gitmeyiz

Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın (BSHA) ulaştığı sendikaların temsilcileri, Cerrahpaşa’nın güvenli bir alana taşınmasına değil bu taşınmalardaki yönteme tepki gösterdiklerini söyledi. Protestolara TTB, İstanbul Tabip Odası, SES, Sağlık-Sen, HEP-SEN, Öz Sağlık-İş, Anadolu Sağlık-Sen üyelerinin katıldığı öğrenildi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin bazı birimlerinin taşınması planlanan Taksim EAH’daki 1059 personelin başka hastanelere dağıtılması duyumları üzerine sağlık emekçileri “Taksim evimiz bir yere gitmeyiz” diyerek  protesto gerçekleştirdi. Eylemde; Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Taksim EAH İş Yeri Temsilcisi Muhsin Uysal ve Sağlık-Sen Temsilcisi Emrah Arı konuşma yaparak kaotik bir yöntemle hareket edildiğini bu zamana kadar neden deprem riskli hastaneler için bir önlem alınmadığına vurguda bulundular.

“Taksim EAH İçin Apar Topar Kaotik Bir Taşınma”

SES Taksim EAH İş Yeri Temsilcisi Muhsin Uysal, Kahramanmaraş depremlerinin ardından İstanbul’da deprem riski nedeniyle sağlık tesislerindeki yer değiştirmeler nedeniyle alınan önlemler kapsamındaki taşınmalar, birleştirmeler doğrultusunda Cerrahpaşa Tıp’ın bazı birimlerinin Taksim EAH’ta devam etme kararı ile ilgili basın açıklamasında, “Son 10 yıldır olası bir depreme dayanıksız olduğu bilinen çok sayıda hastane bugüne kadar hiçbir önlem alınmayıp, yaşadığımız deprem felaketi ile apar topar kaotik bir taşınma, birleştirme sürecine girmiş olması bu hastanelerde çalışan bizleri oldukça endişelendirmiştir” dedi. Uysal sözlerine şöyle devam ettti: “Bu planlama yapılırken öve öve yere göğe sığdırılmayan adı şehir hastaneleri olsa da, şehirlerin çok uzağında olan devasa şehir hastaneleri bu birleştirme ve taşınma süreçlerinin neresindedir? Bu planlamalar yapılırken ne hastanemizin fiziki koşulları ne çalışan sayısı göz önünde bulundurulmayıp, hastane yöneticilerimizin dahi fikri alınmamıştır. Biz hastane çalışanları olarak daha bu fikre adapte olamamışken dün itibari ile bizlerin, yani hastanemizin sağlık emekçilerinin farklı hastanelerde görevlendirileceği bilgisini edindik.”

“Biz Kocaman Bir Aileyiz”

Hastanelerin olası bir depreme karşı yenilenmesine yeniden inşasına karşı olmadıklarını ancak yeniden bütün bu yenilenmeler yapılırken o hastanelerin içerisinde çalışanların yaşamları, kurdukları düzenleri ve özgül koşullarının göz ardı edilmesini protesto ettiklerini belirten Uysal, “Burada bulunan her birimizin evleri, çocuklarımızın okulları, kısaca bütün koşulları çalıştığımız hastanemize göre planlanmış, buraya göre ayarlanmıştır. Hastanemiz bizim için sadece bir işyeri değil, aynı zamanda, parçası olduğumuzu hissettiğimiz kocaman büyük bir ailedir” diye konuştu.

“Kimse Mağdur Olmasın, Karar Gözden Geçirilsin”

Hastanenin 2013 yılında yıkılmadan önce ve pandemi sürecinde de benzer süreçleri yaşadıklarını belirten Muhsin Uysal, “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yenilenirken ne orada hizmet veren sağlık emekçisi arkadaşlarımızın ne de bizlerin mağdur edilmesini istemiyoruz. Sonuç olarak biz önünde bulunduğumuz hastanemizin sağlık emekçileri olarak diyoruz ki; alınan bu kararlar tekrar gözden geçirilsin, yeni bir karar alınırken her iki hastanenin mevcut yöneticileri ile ortak toplantılar yapılsın karşılıklı protokoller oluşturulsun, çalışanların fikri alınarak ortaklaştırılsın, bütün kararlar kamuoyu ile ayrıntılı paylaşılarak bilgi kirliliği önlensin. Bizler yeniden başka bir hastaneye taşınmak istemiyoruz. Bizler hastanemizde kalıp hastalarımıza burada hizmet vermeye devam etmek istiyoruz” şeklinde taleplerini açıkladı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın