Türkiye SMA Vakfı Depremzede Hastaların İhtiyaçlarına Çare Oluyor

Türkiye SMA Vakfı ayrıca medikal malzeme, hijyen ürünleri ve nakdi yardım anlamında da zaman kaybetmeden deprem bölgelerine ulaştırdıkları bilgisini paylaştı. 

SMA Vakfı Depremzede Hastaların Yanında

Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA), deprem bölgelerindeki SMA hastaları ve ailelerinin durumlarına, öncelikli ihtiyaçlarına ilişkin Türkiye SMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ece Soyer Demir ile görüştü. Depremzede SMA hastalarının ve ailelerinin her zaman her koşulda yanlarında olduklarını söyleyen Başkan Vekili Demir, solunum cihazına bağlı SMA hastalarının bölgedeki elektrik kesintilerinden kaynaklı yaşamla bağlarının kopmaması için 16 adet jeneratör ve 20 adet şarjlı aspirasyon cihazının acil olarak alınarak hastalara ulaştırıldığını söyledi. Türkiye SMA Vakfı ayrıca medikal malzeme, hijyen ürünleri ve nakdi yardım anlamında da zaman kaybetmeden deprem bölgelerine ulaştırdıkları bilgisini paylaştı. 

SMA Vakfı Başkanı Demir BSHA’ya Konuştu

Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsılan 10 ilde büyük yıkımlar ve can kayıpları yaşanırken, geride kalan hayata tutunmaya çalışan depremzedelere sürdürülebilir yardımların yapılması konusunda sivil toplum kuruluşları da çalışmalarına devam ediyor. Deprem bölgelerinde bulunan, yaşam savaşı veren Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalarının öncelikli ihtiyaçları ve bölgede yaşadıkları sorunlar ile ilgili olarak Türkiye SMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ece Soyer Demir, BSHA’ya bilgi verdi. 

Depremzede Hastalara 16 Adet Jeneratör ve 20 Adet Şarjlı Aspirasyon Cihazı Alındı

Depremlerin yaşandığı ilk gün itibariyle deprem bölgelerinde bulunan SMA hastalarına ve ailelerine ulaşan ve ihtiyaçlarını belirleyen Türkiye SMA Vakfı, önceliği solunum cihazına bağlı olan hastalara verdi. Yardım ve desteklerle ilgili olarak Vakıf Başkan Vekili Ece Soyer Demir, “Öncelikle depremin ilk saatlerinden itibaren, hastalarımızın aileleriyle iletişime geçmeye çabaladık. İhtiyaçları belirleyerek, hazırlıklarımızı yaptık. İlk etapta acil ihtiyaçlar için toplam 168 bin TL nakit destek sağladık. Yaşamını solunum cihazına bağlı sürdüren hastalar için, düzenli olarak bulunması hayati önem taşıyan medikal malzemeleri temin ettik. Bu kapsamda; devre hortumu, ambu, ağız bakım çubuğu, hasta bezi, batikon, kanül sabitleyici, kanül pedi, spanç, kateter mount, enjektör ve 22 bin 650 adet aspirasyon sondasından oluşan medikal koliler iki araçla bölgeye ulaştırılarak ailelere teslim edildi. Solunum cihazına bağlı hastaların yaşamla bağının kesilmemesi için kullanılan cihazlar, elektriğe bağlıdır. Deprem bölgesindeki hastalarımızın elektrik kesintilerinden olumsuz etkilenmemesi için, ihtiyaç duydukları 16 adet jeneratör ve 20 adet şarjlı aspirasyon cihazı alındı” bilgisini verdi. 

Depremzede SMA Hastalarının Tahliyeleri Gerçekleştirildi 

Demir, depremzede bir hastanın güvenli bir biçimde nakledilmesi için ambulans desteği sağlandığını, ayrıca şehir değiştirmek zorunda kalan ailelere ulaşım desteği verilerek otobüs ve uçak biletlerinin alındığını kaydetti. Demir açıklamalarına şöyle devam etti: “Depremden kurtulan ancak yaşanan yıkım ve hasarlı binalar nedeniyle barınma ihtiyacı doğan aileler için talepleri doğrultusunda otel, ev kiralama ve çadır desteği sağlandı. Bölgede yaşayan ve depremden etkilenen ailelerle yapılan görüşmelerle tespit edilerek hazırlanan gıda, hijyen malzemeleri ve kıyafetlerden oluşan 606 koli, iki araçla ailelere ulaştırıldı.” 

Deprem Bölgelerinde Medikal Malzeme Sıkıntısı Var

Depremlerin yaşandığı illerde medikal malzeme satan işletmelerin, yaşanan yıkım nedeniyle faaliyet göstermemesi nedeniyle, malzemelerin hastalara hazır paketler halinde düzenli olarak gönderilmesi için de bir sistem kurduklarını belirten Türkiye SMA Vakfı Başkan Vekili Demir, “Depremin ilk saatlerinden itibaren, bölgede yaşayan SMA hastalarıyla dayanışma planlamamız kapsamında çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bağışçılarımız ve gönüllülerimizin desteğiyle sağladığımız destekleri bundan sonraki süreçte de sürdürecek ve depremden etkilenen hastalarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” diye açıklama yaptı.   

Uzun Vadeli Destek Planlaması Yapıldı

Deprem bölgesinde yaşayan ve afetten etkilenen insanların arama kurtarma çalışmaları ve sonrasındaki ihtiyaçlarının karşılanmasında, sivil toplum kuruluşlarına da büyük görev düştüğünü belirten Ece Soyer Demir, “Ulusal ve uluslararası alanda oluşan büyük bir dayanışma ile felaketin yaralarının sarılması sürecindeyiz. Solunum cihazına bağlı yaşayan hastaların hayata tutunması için sağlanması gereken koşullar ve ihtiyaçların karşılanması ayrı bir aciliyet kazandı. Afet durumlarında; solunum cihazına bağlı hastaların afet alanından tahliyesi, sonrasında tedavi ve sağlıklı yaşam standartlarının korunmasına kadar tüm ihtiyaçlarında, süreklilik çok önemlidir. Şu anda deprem bölgesinde yaşayan ya da yıkımdan dolayı başka bir kente yerleşmek zorunda kalan SMA hastaları için de aynı durum geçerli. Türkiye SMA Vakfı olarak biz de bölgedeki SMA hastaları ve aileleri için, hızlı bir şekilde uzun vadeli destek planlamamızı yaptık ve hayata geçirmeye başladık. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilimizi etkileyen deprem, hepimizi derin üzüntüye boğdu. Büyük yıkıma yol açan felaket nedeniyle hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” dedi. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın