Varis Tedavisinde Masaj Uygulaması Nasıl Yapılmalı?

Lenf, varis, travma sonrası gibi herhangi bir ödemde uygulanan bir konsept olduğunu belirten Fizyoterapist Zeynep Bahadır, varis tedavisinde masajın nasıl yapılabileceğini anlattı.

Varis hastalarında uygulamaya öncelikle boyun bölgesinden başlandığını ifade eden Bahadır, “Çünkü varis hastalarında zaten venöz sistem çok iyi çalışmıyor. Biz de lenf sistemini destekliyoruz. Yani bizim vücudumuzda kalp ve pompalanan sıvının %90’ı venöz sistemine geri döner. Ancak %10’luk kısımda lenf sistemi dediğimiz örümcek ağı şeklinde vücudu saran akkanla geri döner. Biz venöz sistemi desteklemek için lenfleri destekliyoruz bu masajla.” açıklamasında bulundu.

Varis Tedavisinde Masaj Uygulaması Nasıl Yapılmalı?

Varis Tedavisi Masajında İlk Önce Boyundan Başlanıyor

Boyun bölgesinde lenf nodlarının bulunduğu bölgeye, boyun arkasındaki üst lenf nodları, kulak önü ve arkası, üst trapez kasının bulunduğu bölgelerdeki lenf nodlarının üst kısma doğru drene edildiğini dile getiren fizyoterapist “Daha sonra karın kısmına geçiyoruz. Bağırsakların yönü nedeniyle masajın sol taraftan yapılması gerekiyor. Hasta derin nefes alıp verdiği esnada bu sefer karın içindeki lenf nodlarını uyarma amacıyla masaj uyguluyoruz. Çünkü orada da derinde bizim bir sürü lenf nodumuz mevcut.” şeklinde konuştu.

Masajın hafifçe yapılması gerektiğine değinen Bahadır, lenf sisteminin oldukça yüzeysel bir sistem olduğunu ve uyarmak için de yüzeysel, hafif bir masaj yapılması gerektiğini belirtti. Bilinen masajlar gibi yapıldığı takdirde lenf sistemini uyarmış değil zorlamış olacağınıza dikkat çekti.

Karın bölgesini tamamladıktan sonra asıl bölge olan bacağa, ilk başta kasık bölgesindeki tüm bacağın drenajının bulunduğu bölgeye önemli bir lenf nodunun uyarılması gerektiğini vurguladı.

Masajda venöz sistemi yani toplardamar sistemi destekleniyor ve onların normal kalp pompası gibi bir peristaltik hareketi var. Kasılıp gevşeyebiliyorlar. Kasılıp gevşedikleri için de elle yapılan uyarıyla o hareket ve akış hızlandırılıyor.

Varis Tedavisinde Masaj Uygulaması Nasıl Yapılmalı?

Doktor Önerisi Çok Önemli!

Masajı doktorunuzun önermesinin çok önemli olduğunun altını çizen Fizyoterapist Bahadır, “Çünkü yani sonuçta sizin akut bir probleminiz olabilir, kardiyak ödeminiz olabilir bunlar sıkıntı yaratabilir. Bunları elimine etmek için de yani sizin güvenli olmanız için de mutlaka fizyoterapistinizin bunu uygulayan kişinin bunları bilmesi gerekir. Bir doktor tavsiyesine ihtiyaç vardır. Biriken sıvı sistemini kalbe doğru gönderiyoruz. Eğer kalbinizde bir sıkıntı varsa birdenbire buradan gönderilen yükü kalp kaldıramayabilir. Onun için mutlaka bu tip tedavi masajlarınızı doktorunuzun tavsiye etmesi lazım.” uyarısında bulundu.

Varisiniz Varsa Cilt Bakımınıza Dikkat!

Varis tedavisi masajının 15 dakika kadar sürdüğüne değinen Bahadır, “Bunun dışında oluşabilecek yaralar açısından varis hastaları ve ödem hastalarının mutlaka cilt bakımlarını güzel yapmaları ve ciltlerine iyi bakmaları gerekiyor. Bunun için de mutlaka biz PH’ı 5.5 olan bir krem öneriyoruz. Bu önemli. Çünkü cildin PH’ına en yakın ve en uygun uygulama budur.” vurguladı.

Kronik venöz yetmezliği olan hastalarda varis tedavisi masaj uygulamasından sonra çok ciddi ödem olduğundan bu ödemi geri göndermek amacıyla bir bandajlama uygulaması yaptıklarını dile getiren fizyoterapist, “Eğer hastanın ülseri varsa mutlaka bu venöz için de bir yarası varsa bunun için de bu serum fizyolojik dediğimiz şeyle uygulamasını yapıyoruz. Elastiği olmayan bir çorap üzerine hemen pamuktan bir uygulama yapıyoruz ki cildi kesmesin. Zaten cilt hassaslaşmış oluyor. Beslenmede problemi olduğu için. Hasta yeniden tedaviye gelinceye kadar bandajın hastada bütün gün boyunca kalması gerekiyor.” diye konuştu.

Varis Tedavisinde Masaj Uygulaması Nasıl Yapılmalı?

Varis Çorabı Şart!

Ödem gidene kadar tedaviyi her gün yaptıklarını belirten Bahadır, “Ödem gittikten sonra da zaten hastanın mutlaka bir varis çorabı kullanması gerekiyor. Çünkü toplardamar sistemi bir kere bozulduğu zaman bunun dışarıdan desteklenmesi gerekiyor. Hastaya bunun yanında mutlaka egzersiz veriyoruz bu egzersizler özellikle ayak bileği ve dizi kapsayan egzersizler. Çünkü arka grup kısmı bizim çok önemli.” ifadelerine yer verdi. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın