Zehra Bebek Taburcu Edildi

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sosyal medya üzerinden anne karnında gelişmiş olan “Plasenta previa” sebebi ile prematüre olarak, henüz 24 haftalıkken dünyaya gelmiş olan Emre ve Betül Büşra Demir çiftinin üçüncü kızı “Zehra Bebek” hakkında bir paylaşımda bulundu.

2022 yılının 19 Aralık günü aciliyetli bir şekilde sezaryen doğum yöntemi ile anne karnından alınıp, yoğun bakıma kaldırılmış olan minik Zehra, doğduğunda 650 gramdı. Vücut ısısının ve neminin korunması amacıyla naylon torbaya sarılı bir şekilde yoğun bakıma kaldırılmış ve entübe edilmişti. 19 Aralık 2022’de acil bir sezaryen ameliyatıyla anne karnından yoğun bakıma alınan minik Zehra, 650 gram doğdu ve vücudunun ısı ve neminin korunması için naylon torbaya sarılı şekilde yoğun bakıma yatırılarak entübe edildi. Minik Zehra, Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde tam 211 gün boyunca mücadele verdi. Zehra, yaklaşık 7 ay sonra; 6,5 kilo ağırlıkla, sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.

Zehra Bebeğe Kök Hücre Tedavisi Uygulandı

Zehra bebeğin 24 haftalık olarak doğduğunu dile getiren Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Fahri Ovalı, “Yani yaklaşık 5,5-6 ayına yakın olarak doğdu. Annenin plasentasında bir sorun vardı. Acilen sezaryene alınması gerekti. Doğduğunda 650 gramdı ve akciğerleri henüz gelişememişti, tabii diğer organları da gelişmemişti ama nefes alabilmesi için ilk olarak solunumuna öncelik verdik. Bebeğimize kök hücre tedavisi uyguladık. Doğumundan sonraki 14. Gününde, yani 2. Haftasında biz dışarıdan kök hücre aldık, mezenkimel kök hücre dediğimiz kök hücreleri aldık. Kök hücreler tabii, vücudun gelişmesine ve onarılmasına katkıda bulunan hücreler. Her türlü onarımı yapabilen hücreler. Oldukça yeni bir tedavi. Özel bir izin ile bu tedaviyi bebeğimize 14. günde uyguladık. İlk 30 hafta, yani 210 gün bebeğimiz ünitede tedavi oldu. 211. Gün taburcu edildi.650 gram doğmuş olan bebeğimizi, 6 kilo 500 gram olarak taburcu ettik.” dedi.

Duygusal Bir Andı

Gelişin travmatik olması sebebi ile anne için çok zor olduğunu söyleyen Zehra bebeğin annesi Betül Büşra Demir, “İşte ilk sütü enjektör ile çekip vermek. Damla damla geliyor, gelmesi için uğraşıyorsunuz. Bir kere uzun süre entübe kaldığı için kucağınıza alamıyorsunuz, çünkü onun iyi olması çok önemli. İlk kez kucağıma 4,5 aylık iken aldım, gerçekten duygusal bir andı bizim için. O şekilde bir bağ kurmaya başladık.” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın