“Acil Kan İhtiyacı Var Çağrılarına Yetişemiyoruz!”

‘Acil Kan İhtiyacı Var’ duyuruları Kızılay’ın kan stoklarının asgari seviyenin altına düşmesi nedeniyle ülke genelinde her yerden yapılıyor. Kan stoklarındaki düşüş nedeniyle kırmızı alarm verilirken, kalp ameliyatları başta olmak üzere, diğer ameliyat türlerinde de ertelemelere gidiliyor, ameliyatlarda aciliyet sıralamaları yapılıyor. Kızılay’daki kan stok krizinden etkilenen ve kan ihtiyacı daimi olan bir hasta grubu da kanser hastaları! Kanser Savaşçıları Derneği Başkanı Dr. Belma Kurdoğlu Akgün, haftada bir ya da iki haftada bir gelen ‘Acil Kan İhtiyacı Var’ aramalarında kan stoklarındaki büyük düşüş nedeniyle çoğalma olduğunu, çağrılara yetişemediklerini, günde 10’dan fazla kişiden kan ihtiyacı için telefon aldıklarını söyledi. 

Günde 10’dan Fazla Arama Alıyoruz!

Kızılay kan stoklarının asgari seviyenin altına düşmesi nedeniyle yaşanan kriz devam ediyor. Bilim Sağlık Haber Ajansı (BSHA), kan ihtiyacına en fazla ihtiyaç duyan gruplar arasında bulunan kanser hastalarının, kan stok krizinden nasıl etkilendiğine ilişkin Kanser Savaşçıları Derneği Başkanı Dr. Belma Kurdoğlu Akgün ile görüştü. Akgün, Covid-19 Pandemi döneminde de kan stoklarında düşüş ve bağışların azalmasının yaşandığını gördüklerini ama depremlerin ardından yaşanan bu durumla daha önce hiç karşılaşmadıklarını söyleyerek, “Bugüne kadar hiç böylesi bir kriz yaşanmadı. Hiç bu kadar kan ihtiyacı ilanı çıktığımıza, bu kadar mağduriyet yaşandığına tanık olmamıştık. Halkımız belki bir tepki olarak bağış yapmıyor ama yine altını çiziyorum lütfen kişilere takılı kalmasınlar. Günün sonunda mağdur olan kesinlikle tanı almış olan vatandaşlarımızdır. Bu kişileri düşünerek vatandaşlarımızın kan bağışı yapmaları çağrımızı yineliyoruz” dedi. 

Covid-19 Döneminde Bile Böyle Olmadı!

Haftada bir ya da iki haftada bir derneğe kan ihtiyacına yönelik telefon gelirken şu anda her gün 10’dan fazla telefon aldıklarını, kan ihtiyacı çağrılarına yetişemediklerini söyleyen Dernek Başkanı Dr. Akgün, “Kanser Savaşçıları Derneği olarak hastalık tanısı alanlara ve yakınlarına yardımcı olmak öncelikli görevimizdir. Pandemi döneminde kan stoklarında düşüşler yaşanmıştı ancak şu anda durum ondan da daha ciddi seviyede. Kan stoklarında yaşanan ciddi düşüş nedeniyle yaşanan büyük bir mağduriyet var. Kanser hastaları için kan iki nedenle çok önemlidir. Kan kanseri grubu dediğimiz hematolojik malignitelerde hastalığa bağlı olarak ve aldıkları kemoterapiye bağlı olarak kan ihtiyacı doğmaktadır. Bunun yanı sıra diğer solid tümörler dediğimiz, diğer bütün organların kanserlerinde de bazı kemoterapik ajanların ve radyoterapide ışınlanan bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak hastada kan değerlerinde düşme görülüyor ve bu durumda da hastaların kan transfüzyonuna ihtiyaçları oluyor. Toplumda kan bağışının trafik kazalarında ya da ameliyatlarda ihtiyaç olduğu bilinir ama hayatlarını kan bağışıyla idame ettiren özellikle talasemi hastaları, kan kanseri ve diğer kanser hastaları için bağışların bir canı kurtardığı bilinciyle hareket edilmelidir” diye açıklama yaptı. 

Kişiler Geçici, Kurumlar Kalıcıdır!

Depremler öncesinde Kanser Savaşçılar Derneği olarak Kızılay’la bir kampanya yaptıklarını, kan bağışı farkındalığı için bu kampanyayı düzenlediklerini ve iyi sonuçlar aldıklarını belirten Akgün,Damardan Kahramanım Olur Musun? ismiyle yürüttüğümüz kampanya ile tek amacımız halkı kan bağışına yöneltmek, kan bağışı farkındalığını artırmaktı ve başarılı bir kampanya olmuştu. Deprem öncesi gerçekleştirmiştik. Şimdi gelinen süreçte Kızılay’da kan stoklarının asgari seviyenin altında olması ile ilgili olarak yaşanan durum insanlar için hayati büyük riskler oluşturuyor. Türkiye’de kan bağışı demek Kızılay demek. Kızılay dışında bir kurumla bunu yürütemiyorsunuz dolayısıyla kişiler geçicidir kurumlar kalıcıdır. Halkımızın duyarlı olduğuna inanıyoruz burada düşünülecek tek konu verdiğiniz bir ünite kanın bir cana can katacağını bilmektir. Halkımızı kan bağışı yapmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu. 

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneğ: Ameliyatların Yüzde 30’u Erteleniyor!

Kızılay kan stoklarının asgari seviyenin altına düşmesi konusunda her gün farklı bir kuruluştan önemli açıklamalar yapılıyor. NTV’nin haberi ile gündeme gelen bir başka konu da kalp ameliyatlarında kan stoklarının kırmızı alarm vermesinden kaynaklı ameliyatların yüzde 30’unun ertelendiği konusu oldu. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, tıkanmış durumda olduklarını, belli ameliyatları yapamadıklarını 3 büyük şehirde en az yüzde 20 ile 30 civarında ameliyatlarda erteleme olduğunu söyledi. Bozkurt, aciliyet durumuna göre kalp ameliyatlarına devam edildiğini belirterek, “Bir açık kalp ameliyatında minimum 4 tane kan kullanılıyor. Öncesinde hazırlayamazsak ameliyatı yapamıyoruz. Özellikle İzmir’deki hastanelerde sıkıntı büyük, İstanbul Avrupa Yakası’ndaki büyük bir hastanede ameliyat ertelemeleri yaşandı. Bazı ameliyatlar durma noktasına geldi. Ankara’daki hastanelerde de ciddi problemler yaşanıyor” açıklaması yaptı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın