Asgari Ücret Ara Zammı Kurban Bayramından Önce Açıklanacak

TKP'den Zamlarla İlgili Açıklama

Asgari ücret tespit komisyonu ara zam için ikinci kez toplandı. Toplantı sonrasında Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar gazetecilerin sorularını yanıtlayarak açıklamada bulundu. Ağar, ikinci toplantıda herhangi bir rakamın Hükümet,  Türk-İş ve işveren tarafından telaffuz edilmediğini belirterek üçüncü bir toplantı daha yapılacağını Kurban Bayramı’ndan önce asgari ücret temmuz zammı konusunda bir açıklama yapılacağı kanaatinde olduklarını söyledi. 

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, “Bu hafta üçüncü bir defa komisyon olarak bir araya gelip tekrar konuları görüşeceğiz. Bugün yapılacak başkanlar ve bakanlar düzeyindeki toplantıda yine asgari ücretle ilgili Türk-İş Genel Başkanı, Bakanımız ve işveren temsilcimizle bir araya gelerek ücret konuları görüşülecek. Komisyona bilgi verilecek. Komisyon bir karara varınca açıklamayı da Sayın Cumhurbaşkanımız açıklar kanaatindeyiz” dedi. 

Rakamlar Konuşulmadan Pazarlık Nasıl Yapılıyor?

Ramazan Ağar, gazetecilerin asgari ücret ara zammına ilişkin rakamların ikinci toplantıda konuşulmadan nasıl pazarlık yapıldığına ilişkin sorularına şöyle yanıt verdi: “Asgari ücret rakamının açıklanmasını bayramdan önce yapılır diye düşünüyoruz. Asgari ücret rakamı da 01.01 tarihi itibariyle olmak üzere yılda  1 defa görüşülürdü. Bu yapılacak zamma ara zam denilebilir. Bunun nedeni de elbette ki ekonominin ve asgari ücretle çalışan arkadaşlarımızın alım gücünün ve orta direk vatandaşlarımızın alım gücünün azalmasından dolayı ara zam denebilir.”

Eski Bakan Bilgin’in 500 Dolar Kriteri Rafa Kalktı!

Önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yeni asgari ücretin 500 dolar seviyesini kriter olarak belirleme açıklaması rafa kalktı. Bakan Bilgin açıklamasında alt sınırın 500 dolar olması için çalışacaklarını söylemişti. Türk-İş Temsilcisi Ramazan Ağar, 500 dolar alt sınır konusunun gündemlerinde olmadığını, TL bazında konuşulduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Dolar üzerinden pazarlık yapmıyoruz. Günün şartlarına göre, insanların alım gücünün bir nebze artmasını istiyoruz. Asgari ücret geçim ücreti değildir. Asgari ücret sadece belirlenen ücretten aşağı bir işçinin çalıştırılamayacağı demektir. 500 dolar üzerinden değil günün şartlarına göre rakamlar konuşulacak ve kararlaştırılacaktır. Şu anda bundan önceki Sayın Bakanımız o rakamı telaffuz etti. O rakamdan aşağı olmamalı demişti. İnsanların alım gücünün daha iyi olması için temmuz ayından başlamak üzere ara zam yapılacak. Tekrar altı ay sonra tespit komisyonu yine bir araya gelinecek günün şartlarına göre bir zam daha alınacaktır. Hükümet tarafından ve işveren tarafından hiçbir rakam telaffuz edilmedi. Biz de söylemedik ama akıllarda bir rakam vardır. Netleşmediği için bir rakam telaffuz etmek doğru olmaz. Asgari ücret tespit komisyonu, Türk-İş, işveren ve hükümet kanadından bir rakam belirlenecektir. Bizim aklımızdaki rakam olmaz ise elbette biz geçmişte olduğu gibi muhalefet şerhimizi koyarız ancak son yıllarda genelde mutabakat sağlanarak karar alınıyor. 3’lü kararın alınması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz bu da inşallah bu hafta tamamlanır.”  (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın