Cerrahpaşa Tıp’ın Büyük Kısmı Deprem Riski Nedeniyle Boşaltılıyor

İstanbul’un sağlık yükünü çeken Cerrahpaşa Hastanesi’nin büyük bir bölümü kapanıyor ! İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğü (İÜC) Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında beklenen İstanbul depremi nedeniyle, Üniversite bünyesindeki tüm binaların güvenlik seviyeleri tekrar sorgulandığını,  bu inceleme neticesinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin ana omurga yapısını oluşturan yaklaşık 105 bin m2 ’lik kapalı alan hizmete devam edemeyeceğini duyurdu. 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Rektörü Açıkladı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, yazılı açıklamasında şunları söyledi: “Cerrahpaşa yerleşkemizde hali hazırda eğitim, araştırma, hasta hizmetleri ve yönetim binalarından oluşan yaklaşık 180 bin m2 ’lik kapalı alan kullanılmaktadır. Bu binaların bir kısmı tarihi özellikte, bir kısmı betonarme ve bir kısmı da geçici çelik konstrüksiyon yapılardan oluşmaktadır. Yaşanan son depremlerden sonra, betonarme bina stokumuzun değerlendirilmesi amacıyla geçtiğimiz hafta başında Rektörlüğümüzce, Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden oluşan bir heyet görevlendirilerek Cerrahpaşa Yerleşkesindeki tüm yapılar değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme neticesinde, tüm dâhili ve cerrahi bilimleri içerisinde barındıran toplam 17 ayrı binadan oluşan Monoblok binalar kompleksi ile Uğur Derman binası, yemekhane binası ve öğrenci yurt binalarının emniyetle hizmeti yerine getirecek güvenlik seviyesine sahip bulunmadığı ve bu binaların risk taşıdığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin ana omurga yapısını oluşturan yaklaşık 105 bin m2 ’lik kapalı alan hizmete devam edemeyecektir.”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Acil ve Çocuk Üniteleri Dışındaki Birimler Kapatıldı

Prof. Dr. Aydın, “Şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Acil ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları birimi haricindeki sayacağım şu birimler devre dışı kalacaktır: Dâhili ve Cerrahi Bölümlere ait Toplam 800 hasta yatağı, 32 ameliyathane, Yoğun bakım, kemik iliği ve diyaliz üniteleri, karaciğer ve böbrek nakil merkezi, ayaktan sağlık hizmeti veren 117 birim ve ünite, ileri düzey robotik cerrahi merkezi, endoskopi üniteleri, ileri düzey girişimsel ve tanısal görüntüleme üniteleri ile birlikte tüm erişkin ayaktan ve yatan hasta kabulü ve tüm ameliyatlar durdurulmuştur” açıklamasında bulundu. 

HASTANE WEB SİTESİNDEN DUYURDU ! 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Tarihi Tescilli Yapılar Faaliyete Devam Edecek

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan çelik konstrüksiyon yapıların, tarihi tescilli yapılarla birlikte güvensiz bulunmayan betonarme yapılardan oluşan yaklaşık 75 bin m2 ’lik kapalı alanda faaliyetlere devam edeceğini belirten Rektör Aydın, “Bu alanlar, kısa süre içerisinde düzenlenerek Cerrahpaşa’da kısıtlı da olsa ayaktan hasta hizmetine yeniden başlanacaktır. Acil, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi alanlarında sağlık hizmetleri imkânlar ölçüsünde devam edecektir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ayaktan ve yatan sağlık hizmetleri bu durumdan etkilenmeyecek ve faaliyetlerine devam edecektir” dedi. 

Cerrahpaşa Hastanesi Yeşilköy’de Hizmete Devam

Hastaların yaşanan bu durumdan en az şekilde etkilenmeleri için ilgili kurumlar ile iletişim halinde gerekli tedbirler alındığını açıklayan Prof. Dr. Aydın açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Gelişen bu acil durum nedeniyle, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin eğitim ve sağlık hizmetinin kesintisiz devamı için gerek ulaşım, gerekse koordinasyon açısından Cerrahpaşa yerleşkesine yakın konumda bulunan Yeşilköy’de Atatürk Havalimanı komşuluğundaki Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum ve Afet Hastanesi’nin tamamının, yapım amacına uygun şekilde, geçici süreyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin kullanımına verilmesi konusunda gerekli görüşmeler yapılmıştır. Bilindiği üzere uzunca bir süredir kamuoyunun gündeminde olan Yeni Cerrahpaşa Projesinde de önemli bir aşamaya gelmiş bulunmaktayız.”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Yeni Proje İhalesi Yarın

 Rektör Aydın son olarak, yaklaşık 220 bin m2 kapalı alandan oluşacak 1.etap hastane yapıları inşasının TOKİ tarafından yaklaşık 1 ay önce ihale ilanına çıkıldığını ve ihalesinin yarın gerçekleştirileceğini duyurdu. Yeni Cerrahpaşa Projesi tamamlandığında, ülkenin en üst düzey tıp eğitim merkezi ve aynı zamanda QS sınıflamasına göre dünyada ilk 500 içerisine yerleşmiş olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin, hak ettiği eğitim ve sağlık alanlarına kavuşacağını belirten Aydın şunları söyledi: “Böylelikle gelecekte Cerrahpaşa kendi yerleşkesinde varlığını sürdürecektir.”

Tüm Tedbirler Alındı

“Yaşanan bu süreçten yalnızca 3 bine yakın tıp fakültesi öğrencimiz ile 900 tıpta uzmanlık ve yan dal uzmanlık öğrencimiz değil, aynı zamanda tıp fakültesini uygulama alanı olarak kullanan üniversitemizin diğer birimleri olan Florence Nightingale Hemşirelik Fakültemiz, Sağlık Bilimleri Fakültemiz, Diş Hekimliği Fakültemiz ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’muzun da yaklaşık 4 bin 500 öğrencisi etkilenecektir. Yaklaşık 500 Öğretim Üyesi ve yardımcıları bin 250 Sağlık Personeli, bin işçi ve 600 idari personel kadrosuyla hizmet veren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, eğitim ve hasta hizmetlerinde en az aksama ile sürecin sonuçlanması için gerekli tüm tedbirleri alarak organizasyonunu yapılandıracaktır” diyen Aydın, “Bildiğiniz üzere benzer bir durum, üniversitemiz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden tamamen bağımsız olarak çalışan diğer özel branş hastanemiz olan Haseki Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesi’nde yaşanmış ve az önce bahsettiğim gerekçelerle, 2 hafta önce ayaktan ve yatan hasta hizmeti durdurulmuştu. Bu hastanemiz için de ilgili mercilerden, geçici süreyle kullanılmak üzere Bahçelievler Devlet Hastanesi’nin uygun olan servisleri ve anjiyo üniteleri ile aynı ilçede yer alan İstanbul Fizik Tedavi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ek hizmet binası talep edilmiştir. Halen kardiyoloji alanında Türkiye’deki en fazla sayıda tıpta uzmanlık öğrencisine eğitim hizmeti veren Haseki Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesi, bu iki alan içerisinde yer alarak hizmetlerine devam edecektir. Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesi’nin yeni binası ile ilgili süreçler de İPKB nezdinde ilerlemektedir. Cerrahpaşa’nın içine girdiği bu acil durum ve zorlu sürecin öğrencilerimizi, hastalarımızı ve çalışanlarımızı en az etkileyecek şekilde atlatılması için gereken tüm tedbirler ilgili kurumlarla birlikte alınmaktadır. Ülkemizin içinden geçtiği bu zor günleri hep birlikte aşacağımıza ve yaralarımızı birlikte saracağımıza inancımız tamdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” açıklaması yaptı. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın