Diz Protezi Ameliyat Başarısını Etkileyen Faktörler

Diz ameliyatları Türkiye’de yaygın bir şekilde yapılıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları, diz protezi ameliyat başarısını etkileyen faktörleri sıraladı.

Diz protezi ameliyatları, son yıllarda gelişen teknikler ve teknolojiler sayesinde daha da başarılı hale geldi. Mekanik yöntemin yerini alan kinematik yöntem ve robotik cerrahi, hastalara daha fazla konfor ve memnuniyet sunuyor. Ameliyat yöntemi, protezin yerleştirme yöntemi ve kullanılan protezin kalitesi, diz protezi ameliyat başarısını etkiliyor. Diz protezi olmayı düşünen hasta ve hasta yakınlarının bu konuda mutlaka ameliyatı gerçekleştirecek ortopedi hekimi ile bu üç başlığı konuşması gerekiyor.

DİZ PROTEZİ AMELİYATINDA MERAK EDİLEN SORULAR 

Protez Ameliyatında Kinematik Yöntem

  • Her hastanın dizinin kendine özgü olduğunu ve bu farklılıkların göz önüne alınması gerektiğini savunur.
  • Protez, hastanın kendi diz anatomisine göre yerleştirilir.
  • Daha fazla hasta memnuniyeti ve daha doğal bir diz hareketliliği sağlar.

Protez Ameliyatında Robotik Cerrahi

3 boyutlu dijital planlama ile cerrahi işlemin önceden planlanmasını sağlar. Cerrahi hata riskini en aza indirir. Yüksek hassasiyet ve kesin doğruluk ile ameliyat yapılmasını sağlıyor. Türkiye’de çok az sayıda ortopedi doktoru, robotik cerrahi biliyor. Öte yandan robotik cerrahide kullanılan cihaz, her kamu ve özel hastanede bulunmuyor. Bu yüzden Türkiye’de robotik cerrahi ameliyatlarının yaygınlaşmasının önünde bir çok engel bulunuyor.

Diz Protezi Çeşitleri

Protez seçimi, hastanın yaşı, kilosu, aktivite seviyesi ve diz anatomisi gibi birçok faktöre bağlıdır. Farklı tasarımlarda, işlevlerde ve malzemelerde protezler mevcuttur. Metal protezlerin aşınma riski ve alerjiye neden olma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. En uygun protezin seçilmesi için bir uzmana danışmak önemlidir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın