Fazla Kiloların Gizli Nedenlerine Dikkat!

Düzenli ve sağlıklı beslenmeye rağmen kilo veremiyor ve hatta kilo almaya devam ediyorsanız, sebebi bu problemler olabilir. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen

Kilo Almak İstemiyorsak Bunlara Dİkkat Etmemiz Lazım

Kalitesiz Uyku

Yetersiz ve dengesiz uyku iştahı artıran ghrelin hormonunu yükseltir ve normalden daha çok yemek yemeye başlarız. Ayrıca beyin strese girdiğinden kortizon hormonu salgılar ve bu hormon vücuttaki ödemin en büyük sebebidir. 

Uzun Süreli Stres

Uzun süreli stres neticesinde glükokortikoid hormonu salgılanır bu hormonda yağ hücrelerinin çoğalmasını sağlar.

Menopoz

Yağ artışı menopoz sırasında hemen hemen her kadında ortaya çıkma eğilimindedir.Östrojen azlığı yaşlanma süreci, ghrelin hormonun yükselmesi ve halsizliğe bağlı hareketsiz yaşam bunların sebebi diyebilir.

Cushing Sendromu

Kortizol hormonunun; olması gerekenden fazla, kontrol dışı yükselmesi sonucu gelişen bu sendrom vücutta çok ciddi su tutulumuna sebebiyet verir.Özelikle yüzde yuvarlak ve kırmızı bir görntü meydana gelir.  

Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol hapının doğrudan kilo aldırdığına dair bilimsel veri bulunmamaktadır.Ama vücuttaki hormonların değişmesi sebebiyle iştah artışı ,hareketsiz yaşam , aşırı çikolata veya şekerli yiyecek tüketme isteği sebebiyle kişinin yağlanma durumu olabilmektedir.

Hipotiroidi

Tiroid, enerji metabolizmasını düzenleyen organlardan birisidir. Hipotiroidide bu hormonun yavaş veya hiç çalışmadığını gösteren durumdu. Bu hormon az çalıştığında viücut gerekli enerjiyi açığa çıkartamaz ve yağ olarak depo eder ve bu sebeple kişide yağlanmaya sebep olur.

Antidepresanlar

Pskotrof grubu ilaçların 2 temel kilo aldırma sebebi var. Bunlardan ilki iştah artırması, ikinicisi metabolizmayı yavaşlatıp vücuttan enerji atılımı engellemeleridir.

Polikistik Over Sendromu

Özellikle rahim ve etrafında bulunan andominal bölgenin yağlanması sebebiyle vücut gerekli hormonları salgılayamıyor.Bu sebeple kadın regl göremiyor veya dengesiz  bir şekilde görüyor.Bununla birlikte vücut kilo alma sürecine girdiğinden sürekli kilo almaya başlıyor.Vücut kilo aldıkça PCOS meydana geliyor. PCOS meydana geldikçe de kişi kilo alıyor anlayacağınız kötü bir döngü içerisinde bu süreç devam ediyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın