Obezite Hastalıklara Zemin Hazırlıyor

Obezite çağımızın en önemli sağlık problemi olmaya devam ediyor. Fazla kilolu olmak sadece estetik sıkıntının çok daha ötesine geçerek kanser dâhil birçok hastalığın ana sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan diyetlere, ameliyatlara ve kullanılan ilaçlara rağmen neden önlenemiyor? Değişen dünya şartlarında hareket alanımız kısıtlandı, hazır gıda tüketimi arttı, uyku kalitemiz azaldı ve en önemlisi kronik stres faktörleri olan geçim zorluğu, gelecek endişesi, savaşlar vs. katlanarak arttı. Tüm bunlar obezitenin ana kaynağını oluşturur. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salim Balin konu hakkında bilgiler verdi. 

Bir sorunu çözmeye odaklanırken sonuçları ile uğraşmak yerine problemin kaynağına inip sebeplerini rehabilite etmeliyiz ki tekrarı olmasın diye. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığına geçişte en önemli problemimiz iştah kontrolü ve sağlıksız gıdalara olan psişik bağımlılık. Obezitede mücadelede kullanılacak ana yöntem hastaya en az zarar vererek maksimum verim almanın yolları araştırılmalı. Son zamanlarda karşımıza çıkan yutulabilir mide balonu kilo problemi çözümü noktasında dünya çapında ses getirdi. 

Obezitenin Önüne Geçmek İçin Mide Balonu

Nedir Bu Yutulabilir Mide Balonu? 

Hap şeklinde bir kapsülün içine yerleştirilmiş balonun ucunda çok ince bir kablo vasıtasıyla su içilerek mideye indirilir ve eş zamanlı sıvı ile şişirilerek balon şekline dönüşür toplam süresi 15 dakika olan bir işlem. Bu süreçte kişiye anestezi verilmez ve endoskopiye ihtiyaç yoktur. Balonun üretildiği ham madde çok yumuşak olduğu için şişirirken kişinin midesinin şeklini almaktadır. Klasik mide balonlarından ayıran en önemli özelliği işlem sonrası olabilecek bulantı, krampların daha az ve hafif geçmesidir. 

Yutulabilir Mide Balonu Nasıl Çıkartılır? 

Elipse mide balonu olarak da bilinen balonun yine konvansiyonel balonların aksine çıkartmaya gerek kalmadan eriyip sindirim sistemi yolu ile dışarı atılır. Bazen hedeflenen kiloya erken ulaşmış kişilerde veya balona karşı intolerns geliştiyse endoskopik olarak çıkartılabilmektedir. 

Yutulabilir Mide Balonu Kimler İçin Uygun? 

Kilo problemi yaşayan, daha önce mide ve bağırsak ameliyatı olmamış, midede yara ve ülseri olmayan 18-68 yaş arası kişilere yapılabilir. 

Yutulabilir Mide Balonu Neden Çok Popüler Oldu? 

Hızla akan zaman içinde insanlar kendilerini az uğraştırsak ve hızlı yanıt alacağı şeylere yöneliyor. Allurion yutulabilir mide balonu da anestezi ve endoskopi ihtiyacı olmadan yapıldığı için ve tekrar balonu çıkartmak gibi bir sorunla karşı karşıya kalmadıkları için yoğun tercih sebepleri arasına girdi. İşlemi yapılıp normal sosyal ve iş hayatına dönmek mümkün olmaktadır. 

Obezite ya da kilo problemini hayatımızdan çıkartmanın yolu life-sitilimizde yapacağımız değişikliklerle mümkün olabilir. Düzenli egzersiz, sağlıklı besinleri doğru zamanda doğru şekilde tüketmek ayrıca kaliteli gece uykusu sağlığımızın ana ilkelerini oluşturmaktadır. Yutulabilir mide balonu ile yaşam tarzı değişikliği daha kolay yapılabilmektedir.  (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın