Virolog Tareen’den Türkiye’ye Önemli Kolera Uyarısı !

Amerika’da yaşayan Türk Bilim İnsanı Virolog Semih Tareen, deprem bölgelerinde bulaşıcı hastalık risklerine karşı twitter üzerinden bilgi paylaşımında bulundu.

Deprem sonrası bulaşıcı hastalık risklerinin arttığına dikkat çeken Tareen, sınır komşumuz Suriye’de var olan kolera salgınının Türkiye’yi de tehdit ettiğini vurguladı. Virolog Tareen,“Lağım sisteminin sulara karışması, hijyenik şartların bulunmaması etkendir. Deprem öncesi kolera salgını Suriye’de zaten vardı. Deprem sonrası bu daha ciddi bir hal alıp sınırı gözardı ederek Türkiye’ye yayılma riski yüksek. Kolera aşısı var, fakat kolera salgını olmayan yerlerde rutin olarak yapılan bir aşı değil. Bu yüzden bu aşıya erişim zordur” paylaşımında bulundu. 

“Bağışçılar Hijyen Seti Gönderimi Yapabilir” 

DSÖ’nün onayladığı kolera aşıları; Vaxchora, Dukoral, ShanChol, ve Euvichol-Plus’ın şu an temin edilmesinin zor olduğuna dikkat çeken Tareen, “Aşı bulunması zor olduğu için Kolera gibi salgınları önlemek için hijyen çok önemli. Bağışlarla temiz içme suyu, hijyen setleri, verilebilir. Ayrıca orada görev yapan arkadaşlar, yemek servisi sunan arkadaşlar özellikle hijyenlerine dikkat etmeliler ki bulaştırıcı olmasınlar” dedi. 

“Türkiye 1938’de Kolera Aşısı Üretip Çin’e Gönderiyordu”

Virolog Semih Tareen paylaşımında ayrıca Türkiye’nin 1938 senesinde kolera aşısı üreten ve Çin’e salgın için aşı gönderen bir devlet olduğuna dikkat çekerek şu cümlelere yer verdi: “Dönemin Sağlık Bakanı Dr. Hulusi Alataş imzalı 27 Temmuz 1938 tarihli ve 191-14715 sayılı yazı ile Türkiye Çin’e 1 milyon santimetre mik’âbı kolera aşısı yardım etme kararı aldı.” Tareen paylaşımına Çin’e gönderilen aşı ile ilgili resmi yazının görselini de ekledi. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın