Birleşik Kamu-İş’ten Memura 22 Bin Değil 32 Bin TL Eylemi!

Kamu emekçilerinin maaş zammı taleplerine yönelik eylemler ve basın açıklamaları devam ediyor. En düşük memur maaşının 22 bin TL olması ile ilgili verilen sözün günümüz ekonomik göstergeleri dikkate alındığında, memurun sorunlarını çözmeyeceğini dile getiren Birleşik Kamu-İş Konfededasyonu’na bağlı sendikalar düzenledikleri eylemde, kamu emekçilerini açlığa ve yoksulluğa mahkûm ettirmemek için insanca yaşam taleplerini açıklandı.

22 Bin Değil, 32 Bin TL!

Ankara Ulus Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, en düşük memur maaşının 22 bin TL değil, 32 bin TL olması gerektiğinin altını çizerek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimden önce can havliyle verdiği “en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağı” vaadi hala kulaklardadır. Dolayısıyla gelinen noktada, kamu emekçisine verilen tüm sözlerin bugün ki koşullar göz önüne alınarak yerine getirilmelidir” dedi.

İnsani Koşullarda Yaşatmaya Yetecek Ücret Zammı Bellidir!

Birleşik Kamu-İş çatısı altında gerçekleştirilen protesto eylemine Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, MYK üyeleri Özgür Aras, Hasan Kütük, Şükrü Balun, Ahmet Kürtül, Genel Sağlık-İş Genel Mali Sekreteri Erman Açıkgöz ve Genel Hukuk ve TİS Sekreteri Yalçın Çiftçi, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Büro-İş Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş ve bağlı sendikaların üyeleri katıldı. Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ tarafından yapılan basın açıklamasında, son toplu görüşmelerde sarı sendikaların razı olduğu ‘buçukluk’ zamlar, yanlış ekonomi politikaları sonucu yüksek enflasyon koşullarında memurun alım gücünün iyice düştüğüne, ay sununu getiremediğine ve insanca yaşama koşullarının kalmadığına vurgu yapıldı. Genel Başkan Yeşildağ, “Ağır enflasyon ortamı nedeniyle alım gücü günden güne eriyen, ay sonunu getiremeyen kamu emekçileri, maaşlarında insanca yaşamalarını mümkün kılacak bir oranda artış beklemektedir. Ocak 2023 döneminde memur zammı enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı, yüzde 8 olarak belirlenmişti. Temmuz 2023 döneminde ise toplu sözleşme zammı yüzde 6’da kalmıştı. Yani yüzde 8’in üzerindeki 6 aylık enflasyon oranına yeni yüzde 6’lık toplu sözleşme zammı eklenerek 6 aylık memur zammı belirlenecektir. Bu rakamlara refah payı dahil değildir. Rakamlarla ve gerçeklerle oynayan TÜİK Haziran ayı enflasyon açıklamasından sonra kamu emekçilerinin zam tutarları netleşecektir. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimden önce can havliyle verdiği “en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağı” vaadi hala kulaklardadır. Dolayısıyla gelinen noktada, kamu emekçisine verilen tüm sözlerin bugün ki koşullar göz önüne alınarak yerine getirilmelidir. Kamu emekçisinin haklarının savunucusu olan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak altını çiziyoruz. Konfederasyonumuzun AR-GE birimi tarafından yapılan güncel araştırmalar, 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 32 bin liraya dayandığını ortaya koymaktadır. İşsizlik oranını geri çekmeye yönelik kamusal adımlar atmayıp hanede çalışan insan sayısının düşmesine neden olan iktidar, tam da bu nedenle en düşük memur maaşını en az yoksulluk sınırı olan 32 bin lira olarak belirlemelidir. Memur maaşı, yoksulluk sınırının altında kalmamalı devlette çalışan emekçiler derin yoksulluğun pençelerine itilmemelidir” diye konuştu.

‘Halkımızı enflasyona ezdirmiyoruz’ Tekerlemesi Ete Kemiğe Büründürülmeli!

Yeşildağ sözlerine şöyle devam etti: “Enflasyon oranı, ülkede çalışan nüfusun ücret zammından, kira artış oranlarına kadar birçok hayati konunun belirleyenidir. Bu yüzden enflasyon ölçme işi TÜİK’in yaptığı gibi hayali marketlerden alınan fiyatlarla, seçim zamanı bedava dağıtılan doğalgazı seçim sonrasında emekçiye ödettiren arka kapı oyunlarıyla, hangi ürünlerin yer aldığı mahkeme kararına rağmen açıklanmayan bir garip alışveriş sepetiyle belirlenemez. Geçim derdi de, yoksulluk da bu kadar ciddiyetsiz biçimde görmezden gelinemez. Enflasyon ölçme işlemleri aylık olarak, bilimsel yöntemlerle ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde şeffaf olarak yapılmalıdır. Belirlenen bu gerçek enflasyon oranları, yine aylık olarak kamu emekçilerinin ücretine yansıtılmalı, ‘Halkımızı enflasyona ezdirmiyoruz’ tekerlemesi bir kez olsun ete kemiğe büründürülmelidir.”

Kamuda Görevli Memur İle İşçi Arasında Gelir Adaletsizliği!

Kamudaki çalışma yaşamında memur-işçi arasında gelir adaletsizliği oluşturulduğuna dikkat çeken Yeşildağ, “İşyeri hiyerarşisine, çalışma barışına ve akla aykırı biçimde çoğu memur, işyerindeki işçi arkadaşından daha düşük ücret alır hale gelmiştir. Hastanedeki temizlik personelinden daha az ücret alan memur, okulundaki aşçıdan daha az ücret alan öğretmen gibi sayısız örnekle ortaya koyulabilecek bu ucube tablo, işyerlerindeki çalışma barışını da baltalamaktadır. Burada soru, kamuda çalışan işçi kardeşimizin neden o ücreti aldığı değil, memur sıfatıyla emek verenlerin neden alamadığıdır. Kamudaki işçi de memur da insani şartlarda yaşayabileceği ücretlere derhal kavuşturulmalı, kamudaki çalışma yaşamındaki ücret dağılımı adil bir şekilde dengelenmelidir” dedi.

Seçim Vaatlerinin ve Sorunların Takipçisiyiz!

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Yeşildağ sözlerine şöyle son verdi: “Kimsenin şüphesi olmasın ki Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, seçim zamanı verilen vaatlerin de, kamu emekçilerinin geçim sıkıntısı başta olmak üzere acil çözüm bekleyen sorunlarının da takipçisidir. Kamu emekçisinin sırtında her gün biraz daha ağırlaşan bu yükün altında ezilmemesi ve fedakârca verdiği emeklerin tam karşılığını alabilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğimizin altını çiziyoruz.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın